marți, 27 septembrie 2011

Universitatea Stefan cel Mare Suceava, incotro?

Declaratie politica

Traditia invatamantului superior la Suceava a inceput in 1963, odata cu infiintarea institutului pedagogic de 3 ani, continuata de institutul de invatamant superior mixt, institutul de subingineri, iar din 1990 incoace s-a infiintat Universitatea Stefan cel Mare. Prestigiul universitar a fost atins la cel mai inalt in anul 2008, atunci cand Agentia Romana de Asigurare a Calitatii in Invatamantul Superior, a calificat Universitatea din Suceava la gradul de incredere ridicat.

Dezvoltarea procesului universitar a avut un parcurs accelerat, an dupa an, in acest moment functionand 9 facultati si 9 departamente, pentru cei peste zece mii de studenti care au ales sa isi definitiveze studiile la Suceava.

In acest context este cel putin surprinzatoare clasificarea din acest an, care plaseaza Universitatea Stefan cel Suceava in cea de a III-a grupa, cea a universitatilor centrate pe educatie. Lovitura data de ministrul Funeriu, cel care a distrus orice urma de speranta in sensul unei reforme corecte, prin aplicarea noii legi a educatiei, va avea repercursiuni pe termen lung asupra tinerilor suceveni si nu numai. Practic, grila Funeriu va conduce la disparitia unei componente importante si anume cea a masterului si doctoratului, fiind asigurate fonduri publice doar pentru studiile de licenta. Consider aceasta decizie nedreapta, luata de un individ care nu are aproape nimic in comun cu scoala romaneasca, care isi doreste cu ardoare sa-i demonstreze sefului sau politic ca scoala romaneasca produce timpiti (citat din Traian Basescu). Ma asteptam ca domnul Funeriu sa sprijine scoala universitara suceaveana, sa asigure finantare pentru unul dintre cele mai ambitioase campusuri universitare din tara. M-am inselat profund si sunt profund dezamagit de modul in care asa zisul doctor in pixeli albastri, Daniel Funeriu, ajunge sa isi bata joc de o tara intreaga. Vorbesc in calitate de absolvent al Universitatii Stefan cel Mare si sunt mandru ca aici m-am intregit ca om matur si sper din tot sufletul ca acest vis urat Funeriu PDL sa treaca cat mai repede. Cred in acelasi timp ca ministrului Funeriu i-ar fi potrivita decernaa titlului de doctor hoinaris cauza, in numele tuturor celor care mai cred ca educatia trebuie sa fie o prioritate 0 pentru Romania.

Niciun comentariu: