marți, 27 septembrie 2011

Aderarea la zona Euro

Declaratie politica

In ultima perioada au existat mai multe discutii in mass media, referitoare la cresterea economica prognozata pentru anul curent si pentru anul urmator, precum si la data de aderare a tarii noastre la zona Euro. Nu pot sa nu remarc faptul ca informatiile si explicatiile furnizate sunt in marea majoritate a cazurilor contradictorii si consider ca aceasta stare de incertitudine dauneaza grav predictibilitatii si stabilitatii intregului sistem economic si fiscal, cu efecte evidente in ceea ce priveste atragerea de noi investitii cu capital privat, dar si in mentinerea investitiilor care deja sunt operationale in Romania. Nu de alta, dar mediul de afaceri privat se bazeaza pe anumite previziuni economice si fiscale, si tinand cont de faptul ca intregul context global sufera de pe urma crizei financiare, cred ca Romania ar putea fi in situatia fericita de a atrage noi investitii private, cu singura conditie ca guvernul, BNR si alti actori institutionali cu responsabilitati economice si fiscale, sa fie transparenti si sa ofere informatiile credibile si corecte despre perspectivele reale de dezvoltare ale economiei romanesti.

Am ramas dezamagit, din nou, sa vad ca prognozele pentru anul curent si anul viitor in ceea ce priveste cresterea economica s-au modificat in sens descrescator. Pana si presedintele Basescu spunea guvernului, in momentul investirii unui nou ministru al muncii si protectiei sociale, ca prognozele au fost supraevaluate. La randul sau, FMI are rezerve in ceea ce priveste crestea economica curenta si viitoare, iar aceste lucruri, asa cum spuneam anterior pot cantari mult in decizia de a investi in Romania.

Despre data aderarii la zona Euro, tintita initial pentru anii 2014 - 2015, sesizez o aceeasi stare de incertitudine. Pe de o parte responsabili BNR comunica o tina de aderare mai apropiata, chiar anul 2013, in conditiile in care economia dar si populatia Romaniei sunt nepregatite. Pe de alta parte trebuie sa vorbim de faptul ca aderarea la zona Euro trebuie sa respecte criteriile de la Maastricht, iar in acest moment nici unul dintre cele mai importante criterii, deficit bugetar si stabilitatea cursului de referinta leu – euro, nu pot fi atinse acum, stiindu-se faptul ca aceasti indicatori trebuie sa se incadreze in limitele prevazute in tratat, cu trei ani inainte de la data tinta de aderare la zona Euro.

Niciun comentariu: