marți, 22 iunie 2010

Politizarea dezvoltarii rurale a Romaniei

DECLARAŢIE POLITICĂ
22 iunie 2010

România este stat membru al Uniunii Europene din 1 ianuarie 2007. Am tot vorbit în aceşti ani, dar şi înainte în perioada de preaderare, despre beneficiile integrării europene. Am vorbit despre fonduri structurale nerambursabile, am vorbit despre 31 de miliarde de Euro care ar trebui să ajungă în proiecte de dezvoltare a României până în 2013, pentru reducerea decalajelor faţă de statele membre care au aderat înaintea ţării noastre. S-a promis că regulile europene vor aduce acea stare de transparenţă şi de credibilitate pe care românii, dar şi ceilalţi cetăţeni europenei, o aşteaptă în ceea ce priveşte cheltuirea banilor publici. Am vorbit despre proceduri europene, despre principiul primul venit primul servit în ceea ce înseamnă finanţarea proiectelor, indiferent de statutul beneficiarului: persoană juridică privată, autoritate publică locală sau ONG. Şi am rămas cu vorbele. Gradul de absorbţie la trei ani de la integrare este cel mai mic dintre toate statele membre, principiile sunt călcate în picioare iar regulile sunt schimbate în timpul jocului. Ieri, 21 iunie 2010, am asistat în Camera Deputaţilor la un caz fără precedent în raportul dintre România şi UE. Ieri a fost blocat demersul opoziţiei de a constitui o comisie de anchetă a modului în care s-au jurizat proiectele depuse de primăriile din mediul rural pe măsură 322, renovarea satului românesc.

Ieri, puterea actuală s-a ferit ca dracul de tămâie de acceptarea unei comisii de anchetă care ar fi trebuit să facă lumină în acest caz în care sute de primării din toate judeţele ţării au depus contestaţii la APDRP faţă de modul în care au fost aplicate procedurile de evaluare şi scorare a proiectelor de drumuri, apă, canalizare, investiţii în infrastructura socială şi culturală. De ce oare se blochează instituirea acestei comisii de anchetă? De ce oare le este frică unora? Aceste întrebări vor avea răspuns doar dacă comisia de anchetă va fi aprobată de deputaţi peste două zile. Şi pentru a parafraza un clasic în viaţă, pentru că de ce le e frică nu scapă, sper din tot sufletul ca şi deputaţi din arcul guvernamental să voteze alături de noi pentru înfiinţarea acestui instrument prin care putem demonstra Europei că suntem corecţi şi dacă nu, că putem să corectăm greşelile făcute la comanda politică. N-ar trebui să le fie frică colegilor din PDL, iarna nu-i ca vara, iar vara trecută au funcţionat două comisii de anchetă, în cazurile Udrea şi Ridzi, iar nimeni nu a murit din acest lucru.

Demersul nostru este unul corect, nu punem România în dificultate ci dorim să eliminăm riscurile ulterioare, care pot fi majore dacă se va dovedi că evaluarea proiectelor s-a făcut pe criterii politice. România riscă iniţierea unei proceduri de infringement în domeniul fondurilor destinate dezvoltării rurale şi mai grav, putem să ne trezim în situaţia în care beneficiarii proiectelor, primării din mediul rural, să fie obligaţi să returneze banii primiţi de la UE pentru modernizarea infrastructurii din satul românesc. Vrem să ne asigurăm că acest lucru nu se va întâmpla, ne-am dorit prea mult statutul de stat integrat în UE şi nimeni nu are voie să îşi bată joc de sacrificiile şi speranţelor românilor care şi-au dorit ca visul european să devină realitate.

Fac un apel către toţi parlamentarii, indiferent de culoarea carnetului de partid, ca în calitatea lor de aleşi uninominali să se gândească bine înainte de votarea comisiei de anchetă referitoare la evaluarea proiectelor pe măsura 322 şi să decidă înspre binele locuitorilor din localităţile în care au fost aleşi să le reprezinte interesele în Parlamentul României.

Niciun comentariu: