miercuri, 16 iunie 2010

o pilda excelenta

Într-o dimineaţă, stăpânitorul unei cetăţi fu trezit de nişte strigăte care se auzeau din piaţă: ,,Hai la mere! Mere dulci cum n-aţi mai gustat!". Ridicându-se indispus din pat şi privind pe fereastră, văzu un târgoveţ ce vindea, într-adevăr, mere, înconjurat de o mulţime de muşterii.

,,Trebuie să fie tare bune merele alea", îşi spuse mai-marele cetăţii şi, făcându-i-se poftă, îl chemă pe primul său sfetnic şi îi porunci: ,,Ia cinci galbeni şi mergi în piaţă să cumperi mere de la târgoveţul acela". Primul sfetnic îl chemă pe paharnic şi îi spuse: ,,Uite patru galbeni, du-te şi cumpără mere". Paharnicul se adresă, la rândul său, stolnicului:

,,Poftim trei galbeni, de care să cumperi mere de la târgoveţul acela". Stolnicul îl chemă pe primul străjer îi dădu doi galbeni şi îl trimise în piaţă. Acesta dădu un galben unui străjer din subordine, iar acela se duse la târgoveţ şi îi luă la rost: ,,Hei, ce tot strigi aşa? Ai tulburat somnul mai-marelui cetăţii, iar drept pedeapsă mi-a poruncit să-ţi confisc căruţa asta cu mere". Zis şi făcut. Întors la şeful său, străjerul se lăudă: ,,Am făcut un târg nemaipomenit. Cu un galben am cumpărat o jumătate din căruţa cu mere a tărgoveţului". Primul străjer merse la stolnic:

,,M-am târguit şi, cu cei doi galbeni pe care mi i-ai dat am reuşit să cumpăr un sac cu mere!". Stolnicul - repede la paharnic: ,,Cu trei galbeni am luat o tolbă întreagă cu mere". Paharnicul dosi jumătate din cantitate şi apoi merse la primul sfetnic: ,,Iată, cei patru galbeni mi-au ajuns doar pentru o jumătate de tolbă cu mere". Iar primul sfetnic se înfăţişă dinaintea stăpînitorului cetăţii şi glăsui:
,,Măria ta, iată, am îndeplinit porunca. Numai că de acei cinci galbeni n-am reuşit să târguiesc decât cinci mere".

Mai-marele cetăţii muşcă dintr-un măr şi cugetă: ,,Hmmm... Cinci mere pentru cinci galbeni... scump, foarte scump! Şi, cu toate astea, târgoveţul acela avea o mulţime de cumpărători. Înseamnă că lumea o duce bine, are bani. Ia să măresc eu birurile!"

ps multumesc vasile

3 comentarii:

anonim spunea...

stii ceva de bani de indemnizatii? trebuia sa ii primim pe data de 10 a luni si m-am interesat si abia daca o sa primim pe 25. Totusi nu mi se pare corect pensiile se dau dar indemnizatiile nu. Dintr-o pensie traieste un singur om dar la indemnizatii traiesc doi oameni (mama si copilul)

anonim spunea...

mi-ar fi placut ca ieri in parlament un deputat mai tupeist de prin opozitie sa aiba poze cu palatele lui berceanu videanu udrea blaga ,si sa spuna "aici sunt bani d-voastra" ca saraci se arata ca niste inocenti.

savaflorin spunea...

buna ziua, ma numesc sava florin, si sunt un tanar economist din orasul suceava, si sunt indignat de ceea ce vad in orasul meu. as vrea sa puteti vorbi de hotiile ce le face lungu cu firma lui mihalescu , marelvi construct, dar ar trebui atunci aruncat si ovidiu dontul in ograda lor , sau sa vorbiti de primari pdl ce in firmele lor primesc fonduri europene pe agricultura cu acte false . si multe altele se pot arata populatiei sucevene , dar trebuie sa fim corecti si daca s-au facut hotii cu acordul apropiatilor dvs. si ei vor trebui expusi publicului. in caz ca sunteti interesat de doveyi pentru cele enumerate mai sus si multe altele puteti sa ma contactati la savaflorin@yahoo.com,