marți, 22 iunie 2010

Fondul de solidaritate - galeata portocalie, versiunea 2.0

PDL a început să strângă bani pentru campania electorală, iar ultima metodă o reprezintă înfiinţarea fondului de solidaritate în care românii ar trebui să cotizeze pentru a sprijini ieşirea din criza financiară. După ce puşculiţa de partid pare să nu mai aibă de unde strânge resurse financiare, după ce sponsorii din trecut nu şi-au recuperat investiţiile pe care le-au făcut în campania prezidenţială, partidul domnilor Boc şi Băsescu s-a gândit să lărgească baza de contribuţie la fondurile politice prin inventarea unui nou instrument: fondul de solidaritate, un fel de găleată portocalie, de data asta goală, în care „azi un leu la Boc depui, mâine ia-l de unde nu-i”.

Guvernul şi preşedinţia României sunt ultimele instituţii care ar putea să asigure credibilitatea acestui demers, după ce şi şeful statului şi şeful guvernului au minţit cu zâmbetul pe buze, asigurându-i pe români că vor trăi bine şi nu se vor tăia pensiile şi salariile. Pe de altă parte, acest fond de solidaritate ar trebui gestionat de către cineva, un consiliu de administraţie, iar la acest capitol PDL stă foarte prost, pentru simplul fapt că majoritatea liderilor politici sunt deja instalaţi în funcţii de membri ai diverselor consilii de administraţie, de la care încasează lunar sume considerabile de bani.

Ceea ce este totuşi interesant şi vedem că guvernul refuză deocamdată să facă public, este tocmai componenţa consiliului de administraţie, precum şi indemnizaţia pe care ar trebui să o încaseze aceste persoane pentru munca depusă în buna desfăşurare a activităţii la noul fond de solidaritate. Sau poate tocmai aici stă şmecheria guvernului, pentru că fondul este unul privat, alimentat din donaţii personale şi care poate acorda prin urmare salarii grase, nesupuse procesului de transparenţă decizională. Acest lucru ne facem să credem că guvernul poate găsi soluţii rapide, doar atunci când interesul de partid o cere şi când găleata portocalie a PDL trebuie din nou umplută ochi, în perspectiva viitoarelor campanii electorale.

Un comentariu:

micu spunea...

La multi ani intr-o zi ploioasa. Ar trebui o rubrica speciala pt lucruri de genul asta :D. Pentru cei care-si aduc aminte.
Liniste si soare.