duminică, 10 ianuarie 2010

Cateva explicatii

In zorii acestei zile, pe la ora 4, s-a adoptat raportul comisiilor reunite de buget, finante ale Parlamentului, referitor la proiectul legii bugetului de stat pe anul 2010 si la proiectul legii bugetului asigurarilor sociale de stat.

Poate pare plicticos, in limbajul tehnocrat, asa ca incerc sa traduc cate ceva, in special in privinta punctului de pensie. Subiectul acesta s-a vorbit mult in ultima saptamana, dar s-a vorbit si in campania electorala si atunci promisiunile au fost mari.

Punctul nostru de vedere, al PSD, a fost cresterea nivelului punctului de pensie de la 39% (propunerea guvernului) la 45%, argumentele principale fiind respectarea legii si asigurarea unei protectii pentru pensionari, cei care vor fi loviti foarte greu de criza, pentru ca puterea de cumparare va scadea mult.

Ieri (sambata 9 ian), programul de lucru al comisiilor reunite a inceput la ora 10 si s-a incheiat duminica la ora 4 dimineata, dupa 18 ore in care s-a lucrat aproape fara oprire, decizia fiind de a merge pana la finalizarea celor 2 proiecte de legi.

Dupa miezul noptii, asadar dupa 14 ore de dezbateri la care au participat si o parte din ministri si ordonatorii principali de credite ai institutiilor publice, s-a ajuns si la dezbaterea amendamentului adopat de comisiile de munca, care prevedea punctul de pensie la 45% din salariul mediu brut pe economie, CONFORM LEGII.

Discutiile s-au prelungit mai bine de o ora, ministerele muncii si finantelor ramand inflexibile la aceasta decizie, mentionand punctul de vedere al guvernului, care ingheata punctul de pensie la nivelul anului 2009 (inflatia pe anul 2010 si influenta cursului de referinta leu - euro urmand sa scada puterea de cumparare cu peste 15%). A intervenit o pauza de consultari, care a conturat un punct de vedere mai conciliant al PSD si PNL menit sa determine o reactie de acceptare a discutarii unei posibile solutii de identificare a surselor de finantare cu ministerul finantelor si cu cel al muncii. PSD urma sa accepte o crestere mai mica a punctului de pensie, de 43,5% (la nivelul anului 2009 si care ar fi determinat cresterea reala de circa 60000 lei vechi a punctului de pensie, efortul bugetar fiind de aproximativ 800 milioane de euro) iar PNL accepta reducerea contributiilor pentru asigurarile sociale cu 4 puncte procentuale, fata de cele 10 prevazute in amendamentul adoptat la comisiile reunite de munca.

Ministerele s-au pozitionat si de data aceasta extrem de rigid, nesustinand niciuna dintre aceste solutii, motivand conditionalitatile din acordul cu FMI, iar propunerea de amendament care s-a supus la vot, in privinta punctului de pensie, s-a referit la pastrarea nivelului propus de guvern si majorarea cu rata inflatiei din anul 2011. Propunerea a picat la vot, iar acest fapt a determinat revenirea la amendamentul initial, cel cu 45%, care la randul lui nu a intrunit majoritatea voturilor din comisie. La primul vot eu nu am participat (ar fi insemnat sa accept ca anul acesta punctul de pensie ar fi ramas la 39%, cu consecinte in scaderea puterii de cumparare si a calitatii vietii), in timp ce, la al doilea vot, am votat pentru cresterea punctului de pensie la 45%, asa cum am sustinut si in campania electorala, dar si in ultimele zile.

Am ajuns in acel moment intr-un impas major, pozitia ministerlor, practic a guvernului, era inflexibila, ministrul Vladescu a amentintat cu cateva zile inainte cu demisia daca Parlamentul va aproba altceva decat propunerile din proiect, referitoare la punctul de pensie si CAS. Am incercat sa obtinem ceea ce sustinem ca partid de stanga, am indurat si critici si situatii mai putin placute, dar am incercat sa ne facem treaba ca membri ai comisiei de buget, finante si sa venim cu puncte de vedere pertinente asupra propunerilor pe care le-am facut. Asta pe intreg parcursul celor 18 ore de lucru si sper ca asta demonstreaza ca votul uninominal a adus o schimbare in bine.

Votul din comisie nu a inseamnat nici pierdere si nici castig, pentru ca votul din plenul camerelor reunite va fi decisiv. Avem in continuare doua variante, in concordanta cu ceea ce sustinem ca social democrati: sustinerea amendamentului cu crestere de 45% si daca parlamentarii puterii (PDL, UDMR si independenti) vor fi impotriva (pozitia guvernului cred ca este extrem de rigida) atunci vom sutine un alt amendament care prevede pragul de 43,5% (care pastreaza puterea de cumparare la nivelul anului trecut).

Vom vedea ce va fi, insa, indiferent de cum se va inchide acest subiect, raspunderea majora apasa pe umerii guvernului, iar cei care au castigat campania prezidentiala din toamna anului trecut au uitat foarte repede de promisiunile facute, iar solidaritatea si stransul din dinti pe care Emil o Boc le cere romanilor se aplica din pacate in primul rand celor mai nevoiasi.

Niciun comentariu: