luni, 5 octombrie 2009

Parlamentari de 3 voturi si 50 de bani

In alegerile din toamna anului trecut, pentru parlamentul uninominal, PNL a reusit sa obtina 2 mandate in judetul Suceava, unul de deputat si unul de senator. Nu am luat in calcul deputatul Irimescu, cel care a castigat si el un mandat, dar din postura de candidat PNTCD din partea PNL.

Cei doi liberali erau Gheorghe Coroama (locul 2 in colegiul 7, cu doar 4683 de voturi - 25,84%) pentru Camera Deputatilor si Tiberiu Prodan (locul 3 in colegiul 4 cu 9223 voturi - 16,48%) pentru Senatul Romaniei.

Intamplator, dupa ofensiva PDL de racolare a liberalilor, un anumit numar de primari si consilieri locali s-au declarat simpatizanti ai democrat liberalilor lui Flutur. Mai nou, deputatul Coroama si astazi senatorul Prodan au tradat tabara PNL alegand traseismul politic spre PDL. Doi parlamentari ajunsi fara voia lor in Parlament, care impreuna nu prea au voturi de un simplu mandat de deputat, ca sa nu mai vorbim despre procentele rusinoase pe care le-au obtinut. Legea migratiei politice se dovedeste inconsistenta, intru-cat nu se refera la traseismul politic al parlamentarilor. Sigur, alegerile au fost uninominale si de aceea acesti parlamentari de 3 voturi si 50 de bani au o anumita reprezentare in spate. Au ales calea tradarii, sunt voci care spun ca s-ar oferi sume de bani importante pentru a se alatura partidului stat PDL si din pacate electoratul nu ii poate sanctiona. Nu stiu cat a contat votul politic pentru cele cateva voturi pe care le-au strans Coroama si Prodan, insa notorietatea lor uninominala este punctata tocmai prin numarul mic de sustinatori pe care i-au avut in toamna anului trecut.

Din pacate, disparitia liberalilor la Suceava, fara a se asemana cu disparitia dinozaurilor in strafundurile istoriei, au condus la definirea unui PDL umflat artificial si care incearca sa se auto eticheteze ca cea mai importanta forta politica a Sucevei. Va fi o batalie crunta intre PSD si PDL la Suceava, intre Mircea Geoana si Traian Basescu si sper ca electoratul se va convinge mai mult din semnalele exterioare, decat din semnalele judetene pe care Flutur si compania, plus achizitiile de ultim moment, vor incerca sa le transmita publicului sucevean.

PS Abia astept sa vad declaratiile de avere ale anumitor deputati suceveni pe 2009, cu toate ca nu cred ca vom afla mare lucru. Un sfat de criza pentru ei: sa aiba grija in ce saltea isi vor tine agoniseala de traseisti politici.

Niciun comentariu: