sâmbătă, 3 octombrie 2009

Iliescu & son

Printre putinele neimpliniri ale lui Ion Iliescu cred ca se numara faptul ca nu are copii. Dupa aproape 80 de ani existenta, cand a reusit sa ocupe in trei randuri cea mai inalta demnitate a statului roman cand a fost unul dintre vectorii principali ai Revolutiei Romane, cand a fost si unul dintre dizidentii marcanti ai regimului comunist, Ion Iliescu inca simte nevoia de a lasa ceva posteritatii.

L-am apreciat anul trecut, atunci cand a renuntat sa mai candideze pentru parlament. Ar fi putut castiga aproape in orice colegiu din Romania, avand in continuare o forta de convingere si un numar masiv de simpatizanti. Nu a facut-o pentru ca Ion Iliescu nu mai trebuie sa demonstreze aproape nimic, in afara faptului ca trebuie sa ajute PSD, partidul pe care l-a creat, sa ramana un partid puternic de stanga, capabil sa guverneze si sa scoata Romania din criza.

Poate ca tocmai faptul ca Ion Iliescu nu are copii este cel care i-a dat lejeritatea in a face politici publice. Fara o dorinta de imbogatire, fara necesitatea de a lasa mostenitorilor ceva, Iliescu si-a permis sa fie intr-adevar presedintele romanilor, in pofida contestatarilor sai.

L-am urmarit cu atentie, ieri la Congresul PSD. Ion Iliescu vorbea despre PSD ca despre copilul sau, vorbea despre Mircea Geoana ca un parinte care stie sa fie dur si dojenitor, dar care stie sa isi arate si blandetea si suportul moral atunci cand odrasla are nevoie de acest lucru. Spunea despre Mircea Geoana ca este un om care si citeste si care invata, de fapt a invatat deja foarte mult. Spunea despre liderul actual al PSD ca are capacitate de management politic si ca este un bun diplomat. Asta e mesajul pe care eu cel putin il asteptam de la Ion Iliescu si pentru asta ii multumesc.

Sunt convins ca Iliescu va juca un rol cheie in actuala campanie electorala, pozitionandu-se ca un critic acid la adresa lui Basescu, pe care l-a si etichetat "vataf" si "rudimentar". Doua "calitati" pe care prezidentu nu are cum sa le conteste si care vor cantari greu in decizia finala din 6 decembrie.

Niciun comentariu: