vineri, 16 octombrie 2009

Banii, viata sau mustata

Mi-am adus aminte de aceasta expresie, de pe vremea lui Ceausescu, atunci cand singura libertate erau bancurile despre cel mai iubit dintre romani.
Pe atunci, secretarul general al PCR, in acelasi timp presedintele Republicii Socialiste Romania, primul miner al tarii, cel maipriceput in toate, era persoana care decidea aproape totul in Romania.
Nicolae Ceausescu dicta politica de stat, interna si externa, numea primul ministru, deschidea, conducea si inchidea lucrarile Marii Adunari Nationale si cate si mai cate
Nicolae Ceausescu facea totul in numele poporului si al idealurilor comuniste, fara sa tina cont de parerea celorlalti si fara sa tina cont de realitate.
Romanii au inghitit multe pe vremea aceea, insa castelul de nisip s-a prabusit peste noapte, atunci cand furia populara l-a fortat pe Ceausescu sa vina din nou in fata poporului, la televizor si mai apoi in piata CC-ului sa ameninte isteric agenturile straine, sa traga un semnal de atentie voalat asupra a ceea ce s-ar putea intampla daca el ar fi eliminat din joc si nu in ultimul rand sa promita cresterea alocatiei pentru copii.

La fel ca si Ceausescu, Traian Basescu joaca acum totul sau nimic si face cam aceleasi greseli ca si fostul lider comunist, poate doar topica fiind usor diferita.
Refuza sa admita realitatea (65% dintre romani nu il voteaza in primul tur si aproape 50% il considera vinovat de criza politica) face apel la catastrofa care ne paste daca el nu este reales (prabusirea sistemului public de pensii) si considera ca doar el este salvatorul natiunii.

Ramane de vazut ce vor alege romanii in aceasta toamna si daca s-au saturat intr-adevar de Traian Basescu.
Eu zic ca da.

Un comentariu:

Anonim spunea...

PARLAMENTUL NU POATE FI DIZOLVAT ACUM SAU ULTERIOR, CA EFECT A CEEA CE SE/S-AR PETRECE ACUM
(precizari constitutionale)

Conform art.89 (3) din Constitutia Romaniei PARLAMENTUL NU POATE FI DIZOLVAT IN ULTIMELE 6 LUNI DE MANDAT ALE PRESEDINTELUI ROMANIEI.

Dispozitia este IMPERATIVA!
Pe cale de consecinta, NU SE APLICA (in ultimele sase luni de mandat prezidential- perioada in care ne aflam) DISPOZITIILE VALABILE IN ALTE SITUATII.

PARLAMENTUL NU POATE FI DIZOLVAT NICI DUPA ALEGERI in conditiile in care, in ultimele sase luni de mandat prezidential ar cadea la vot, succesiv mai mult de doua Cabinete (sau, mai exact, NU AR PUTEA FI DIZOLVAT din acest motiv).

MOTIVATIA ESTE ELEMENTARA :dispozitiile legate de dizolvarea Parlamentului SUNT IMPERATIVE, FORMULATE SEPARAT, DIFERENTIAT (si se aplica separat si diferentiat) PENTRU PERIOADE DEFINITE DISTINCT.
Ambele tipuri de dispozitii sunt IMPERATIVE.
Asta insemna ca este se aplica IMPERATIV (deci, nicidecum altfel si nicidecum cu “interpretari”) STRICT IN PERIOADELE SI SITUATIILE MENTIONATE CLAR IN CONSTITUTIE.

Altfel spus:
1. Pentru TOATE perioadele anterioare ultimelor sase luni ale unui mandat prezidential, Parlamentul POATE FI dizolvat daca IN ACELE PERIOADE (anterioare ultimelor sase luni de mandat prezidential) cad la vot, succesiv, doua propuneri de Cabinet;
2. In ultimele sase luni de mandat ale prezedintelui (oricarui presedinte!) al Romaniei, Parlamentul NU poate fi dozolvat (indiferent de situatie).

Ca atare, daca acum (in ultimele sase luni de mandat prezidential) cad la vot “n” propuneri de Cabinet, Parlamentul NU poate fi dizolvat.

Parlamentul NU se poate fi dizolvat DUPA alegerile prezidentiale CA EFECT AL CADERII LA VOT A MAI MULT DE 2 CABINETE, IN PERIOADA ULTIMNELOR SASE LUNI DE MANDAT PREZIDENTIAL.

Parlamentul POATE FI DIZOLVAT DACA, DUPA ALEGERILE PREZIDENTIALE, CAD LA VOT, SUCCESIV, DOUA PROPUNERI DE CABINET (deci, propuneri care ar aparea si s-ar supune la vot DUPA alegerile prezidentiale).