sâmbătă, 5 septembrie 2009

La rascruce de drumuri

Plec la Stockholm pentru cateva zile, ca reprezentant al comisiei de buget din Camera Deputatilor, la o dezbatere cu tema "Schimbarile climaterice si finantele publice durabile". Intr-o perioada in care economia globala gafaie, cand criza capitalismului atinge cote alarmante, Suedia - detinatoarea presedentiei rotative a UE - incearca din nou sa traga un semnal de alarma.
A mai facut acest lucru, in anii 80, atunci cand raportul Bruntland (numit asa dupa numele prim ministrului suedez de la acea vreme, definind o notiune noua, dezvoltarea durabila. Suedezii au inteles ca dezvoltarea economica nu poate fi facuta cu orice pret, mai ales daca pretul este distrugere mediului inconjurator. Iata de ce Suedia continua sa fie un etalon in ceea ce priveste calitatea vietii si gradul de civilizatie si de prosperitate.
A contat in mod sigur si lunga dominatie la guvernare a socialistilor, cei care au inventat modelul suedez de dezvoltare socio-economica.
Poate ca vom invata si noi ceva din experienta nordicilor si poate ca tocmai stabilitatea politica calata pe pricipiile de stanga va fi solutia asteptata pentru iesirea din criza financiara si de sistem pe care o traversam.
Mai ales acum, dupa 20 de ani de la Revolutie, tinanad cont si de predictia lui Silviu Brucan. Doar ca Silviu Brucan a omis sa ne spuna ce se va intampla dupa. Sau poate ca nu a dorit?