miercuri, 5 august 2009

Profil de presedinte

Am purtat in ultima perioada foarte multe discutii cu divesi oameni despre ceea ce ar trebui sa insemne un profil de presedinte benefic pentru Romania.

Plecand de la considerentul ca Romania este o republica semi prezidentiala, in care puterile in stat sunt partajate in mod echilibrat si in care atributiile presedintelui sunt destul de limitate si clar definite de Constitutie, incepeam discutiile punand urmatoarea intrebare:

Cine este presedintele Italiei?
Inutil sa va spun ca majoritatea covarsitoare nu cunostea raspunsul, insa multi stiau despre Silvio Berlusconi, primul ministru al Italiei.

A doua intrebare:

Cine este presedintele Germaniei?
Angela Merkel este stiuta ca si cancelar al Germaniei, insa despre presedinte .... pauza. Ca doar a fost recent reales pe data de 23 mai 2009.

A treia intrebare:
Cine este primul ministru al Frantei?
Sarkozy este bine stiut ca presedinte al hexagonului.

Ei bine, dupa pauzele de gandire, concluzia este una clara: nu stim ca Horst Koehler este presedintele Germaniei, nu stim ca Giorgio Napoletano este presedintele Italiei si nu stim ca Francois Fillon este prim ministrul Frantei. De ce nu stim? Pentru ca in cazul acestor trei tari, Constitutia se respecta in primul rand de cei mai inalti demnitari, care inteleg rolul lor in stat si il respecta.

De ce nu am face si noi acest lucru? De ce ne-ar trebui un tip omniprezent, bagaret, giumbuslucar, smecher de cartier, care injura, care conduce sub influenta bauturilor, care agreseaza verbal, care minimalizeaza rolul primului ministru sau chiar al Parlamentului?

Avem nevoie de un tip cool, sau avem nevoie de un presedinte???
Cam asta ar fi intrebarea de final de an!!!

Stim ce-a facut Traian Basescu ca si presedinte, adica mai nimic din fisa postului: politica externa, medierea la nivelul puterilor din stat, reprezentare si alte cateva chestiuni, cum ar fi nominalizarea primului ministru sau numirea ministrilor in cabinet. A, era sa uit, se adreseaza Parlamentului pe probleme majore de politica nationala, s.a..

Oare ce ar putea sa faca un presedinte adevarat care isi va lua in serios rolul sau in stat?

Eu zic sa ii dam o sansa!!! Eu pariez pe Mircea Geoana!

Niciun comentariu: