joi, 7 mai 2009

Final de stagiune

Iata ca ne apropiem cu pasi repezi de finalul celor douazeci de ani pe care i-a prezis regretatul Silviu Brucan ca fiind durata tranzitiei in Romania, de la sistemul comunist, la cine mai stie cum ar trebui denumit sistemul politic, economic si social pe care eu mi-l doresc, la fel ca si majoritatea romanilor.

20 de ani de sistem corup, ticalosit, tributar grelei mosteniri si cate si mai cate, se vor incheia in decembrie, peste 7 luni. O stagiune lunga, cu mult prea multe spectacole prafuite, cu mult prea multi actori prafuiti, care, in majoritatea cazurilor, n-au facut altceva decat sa ne lase cu praful in ochi.

Finalul de stagiune pare sa fie unul interesant, cu iesirea previzibila din scena politica a lui Traian Basescu. Daca Emil Constantinescu s-a declarat invins de servicii, se pare ca Traian Basescu va fi nevoit sa se declare invins de un dusman redutabil: insusi el, prin seria de greseli pe le-a comis din 2004 si pe care incepe sa le recunoasca in mod public. Ar trebui sa urmeze scuzele pentru faptul ca a promis romanilor Sa traiti Bine!, pentru faptul ca a impus alianta DA la guvernare, in pofida faptului ca PSD castigase alegerile parlamentare si lista ar putea continua.

Teoria bulgarelui de zapada va fi din nou validata in urmatoarele lui, iar caderea brutala in sondaje a lui Traian Basescu (cel care admite erodarea profunda in care se afla, din punct de vedere electoral, dupa 5 ani de mandat) nu mai poate fi intoarsa. Mai mult, comportamentul haotic al presedintelui in functie demonstreaza criza personala in care se afla, odata cu pierderea procentelor electorale si se pare ca vom asista, pentru prima oara, la o pierdere politica dramatica pentru cel cunoscut ca fiind comandatul Biruintei.

Niciun comentariu: