luni, 25 mai 2009

Base baci

Initiativa de a organiza Hora Bucovinei ar fi laudabila daca nu ar fi incarcata doar de contextul electoral. Lansata in campania electorala pentru alegerile locale de anul trecut de catre Gheorghe Flutur, candidat la acea vreme pentru fotoliul de presedinte de CJ la Suceava, Hora Bucovinei a fost organizata si anul acesta, tot in campanie electorala, dar de data aceasta pentru Parlamentul European.

Daca anul trecut PSD hotarase sa nu participe la evenimentul produs de concurentii din PD-L, anul acesta prezenta pesedistilor in randul celor aproape 10000 de participanti (si nu 40000 asa cum se vehiculeaza prin mass media) a fost una substantiala. Diferentele dintre cele doua editii sunt semnificative, anul trecut pe o ploaie mocaneasca oamenii au venit in mare masura de buna voie, poate si din dorinta de schimbare, care, la urma urmei este una fireasca, anul acesta multi dintre cei prezenti au venit la convocarea politica dicatata de consiliul judetean, condus de PD-L. In 2008 a venit Stolo, anul acesta a fost Base.

Mi-as fi dorit sa vad un asemenea festival popular in afara contextului electoral, ar fi fost intr-adevar o veritabila promovare pentru traditii si turism rural adevarat, insa, din pacate, traim de prea multa vreme intr-o campanie permanenta, care din decembrie 2004 nu a luat nicio singura pauza. Si pentru ca toamna va veni in curand, cu o noua campanie electorala, ma astept ca Hora Bucovinei sa fie organizata din nou, sub pretextul coborarii oilor de la munte si evident pentru a fi din nou tunse de Base baci.

Si pentru ca lucrurile sa fie in regula, poate nu vi s-ar parea anormal ca Lumina Sfanta a Invierii sa fie dusa inapoi la Ierusalim, odata cu Inaltarea Domnului. Pacat ca invadarea vietii noastre (laica si religioasa) cu elemente politice a devenit singurul element de predictibilitate intr-o tara impredictibila.

Aproape ca uitam sa va spun reactiile pe care le-am intalnit la oamenii simpli, participanti la editia a II-a a Horei Bucovinei, atunci cand candidatul PD-L la presedentia Romaniei - Traian Basescu - lua cuvantul de pe scena de la Bucsoaia. In momentul in care presedintele prezenta poanta cu soacra care chipurile il cheama foarte des la Suceava, doua femei in varsta, de la tara, spuneau: asta sunt povesti de adormit copiii. Pentru mine semnele de la Bucsoaia au fost cat se poate de clare: Traian Basescu a scazut dramatic in popularitate si intentie de vot, perceptia participantilor la Hora Bucovinei fiind in cel mai bun caz neutra, emulatia si emotia pe care o crea odata fiind de domeniul trecutului. Si pentru ca lucrurile sa fie complete, Basescu a fost primit pe scena cu buciume de jale si tot la fel a fost acompaniat la coborarea de pe scena.

Niciun comentariu: