joi, 5 martie 2009

Vizita de lucru

Editorial aparut in Monitorul de Suceava, 2 martie 2009

Inainte de 89, vizitele de lucru ale tovarasului, insotit aproape intotdeauna de tovarasa, erau un lucru obisnuit pentru romanul de rand, telejurnalul nostru - cel de toate zilele - relatand pe larg maretele realizari ale epocii de aur si prezentand aprecierile cuplului prezidential la adresa oamenilor muncii si a intreprinderilor cuprinse in cadrul vizitei.

Am asistat zilele trecute la o vizita de inalt nivel, aici la Suceava. Premierul Boc a sosit alaturi de ministrul dezvoltarii regionale Blaga, pentru a fi semnate un numar de proiecte de dezvoltare a judetului si pentru a vizita cateva obiective importante, printre care Universitatea suceveana si platforma industraiala Egger - Schweighoffer de la Radauti. In treacat fiind spus, proiectele semnate de ministrul Blaga la Suceava asteptau de ceva vreme cerneala ministeriala, fiind proiecte intocmite cu multi ani in urma si depuse in conformitate cu prevederile din ghidul solicitantului din programul operational regional, la Agentia pentru Dezvoltare Regionala de la Piatra Neamt.

Am remarcat un lucru, in comparatie cu vizitele de lucru care aveau loc in trecutul mai indepartat sau mai recent. Si cand spun recent, ma refer la vizita primului-ministru Tariceanu in 2005, atunci cand harnicia PNL-istilor s-a vazut repede remarcata printr-un covor asfaltic nou nout, pe strada din fata Casei Culturii, iar perioada mai veche este evident cea in care pentru satisfactia maretului conducator, se legau stiuletii de porumb in lanuri, atent selectati dupa marime.

De data asta, premierul Boc nu a taiat nicio panglica, dar nici sucevenii nu au avut un castig imediat. De data asta s-a zis lucrurilor pe nume, in speranta ca printr-o astfel de prezentare vom stoarce o lacrima de compasiune pentru victimele inundatiilor din anii trecuti, sau vom primi ceva fonduri mai consistente pentru realizarea celor trebuincioase in cel de al doilea judet al tarii ca marime, judetul nostru. Ceea ce s-a spus cu ocazia vizitei premierului este fara indoiala adevarat, insa nu va fi suficienta prezenta acestuia o singura data la Suceava, pentru ca promisiuni a facut si Tariceanu - cand a anuntat fonduri importante si a solicitat primarilor interventia energica in refacerea infrastructurii si a caselor distruse de inundatii, a facut si Nicolaescu, cel care promitea, ori de cate ori se afla prin judet, ca va finanta cat de curand spitalele municipale din Falticeni si Vatra Dornei.

De ce spun asta si de ce sunt reticent la promisiunile din nou facute catre alegatori, indiferent de convingerile lor politice? Dintr-un motiv simplu, si anume acela ca se apropie cu pasi repezi data alegerilor pentru Parlamentul European si ma tem ca un astfel de periplu similar vizitei de lucru sa nu capete un context mai larg si o acoperire nationala. Pe de alta parte, vazand principalii indicatori macroeconomici si tinand cont de posibila performanta extrem de scazuta a economiei in anul 2009 (daca vom avea totusi parte de crestere economica - cat de mica, dar sa fie), imi dau seama ca dorinta e mare, insa putinta nu prea. Plapuma de care se vorbea pe la Bucuresti in urma cu cateva saptamani e cam mica si trag toti de ea, iar promisiuni se fac in egala masura, indiferent de data si locatia vizitei de lucru.

Avem un fapt cert la acest moment. S-au semnat contractele de finantare pentru cateva drumuri judetene si avem aprobat un buget al judetului cu circa 11 mii lei mai putin in comparatie cu banii care au fost alocati anul trecut. Mai punem la socoteala rata inflatiei pe anul 2008 si daca mai tinem cont de declaratiile incendiare de la finalul anului trecut, cand se atentiona ca nu mai exista bani de la bugetul judetului pentru plata asistentilor maternali si sustinerea activitatii de protectie a copilului si a persoanelor cu dizabilitati, ne dam seama ca banii nu vor fi suficienti in nici un caz in acest prim an de guvernare al coalitiei PD-L-PSD. Si daca mai luam in calcul si declaratia ministrului de finante Pogea, care anunta posibilitatea unui rectificativ bugetar pe minus (ar fi o premiera in Romania ultimilor 20 de ani), atunci avem motive suficiente sa fim macar rezervati, daca nu chiar pesimisti. In ceea ce ne priveste pe noi, cei alesi uninominal in Parlament, ne ramane o tema importanta, cea de a sustine cauza judetului si a localitatilor componente, fara a tine cont de apartenenta politica a primarilor, insa mingea se afla acum la Consiliul Judetean si de modul in care se va decide impartirea resurselor catre cele 114 localitati componente, va depinde colaborarea in cadrul coalitiei PD-L-PSD, sau PSD-PD-L, daca doriti.

2 comentarii:

Anonim spunea...

deci ce vrei sa spui?

Mihaela Chelaru spunea...

Laurentiu Moise are nevoie de ajutorul tau! Hai sa-i aratam ca ne pasa! http://mycelticdreams.blogspot.com/2009/03/sa-aratam-ca-ne-pasa.html