marți, 17 martie 2009

Oare am facut bine?

Editorial aparut in Monitorul de Suceava 15 martie

Intrarea PSD la guvernare in toamna anului trecut a fost explicata public ca fiind o decizie ce tinea mai mult de starea natiunii si de perspectiva instalarii unei crize financiare si mai ales economice profunde. Dincolo de aceasta explicatie, pe care o consider ca fiind cea adevarata si fireasca, au mai stat ti alti factori care au impins, pana la urma, PSD in bratele PD-L, sub privirea blanda a lui Traian Basescu. Asteptarea de 4 ani pe bancile opozitiei, dar si dorinta unor persoane de a ocupa functii publice in aparatul de stat central si local au contat in decizia luata la finalul anului trecut. In noaptea alegerilor, am fost printre putinii care s-au exprimat ca ar fi mai bine sa ramanem in opozitie, dar stiam inca de atunci ca momentul principal va fi alegerea noului presedinte al Romaniei, moment de care va depinde soarta partidului, dar si soarta oamenilor obisnuiti.

Insa, trecand peste credintele personale, la acel moment nu exista o alta solutie. PNL-ul a refuzat anuntarea unui protocol de colaborare parlamentara cu PSD, care ar fi dat o majoritate lejera, iar ramanerea in situatia de partid de opozitie ne-ar fi limitat posibilitatile de a rezolva macar o parte din promisiunile electorale pe care le-am facut, si in baza carora am si fost votati.

Ce s-a intamplat pana acum, in cele aproape 3 luni de cand guvernam impreuna?
Trecand peste faptul ca e greu de crezut ca in 80 de zile s-ar fi putut schimba multe (chiar daca Jules Verne facea ocolul pamantului), totusi, dominanta acestei coalitii a fost pornirea gresita in majoritatea proiectelor guvernamentale. Atatea crize de sistem, de la interne, la sanatate si chiar securitate nationala nu au mai fost observate niciodata intr-un interval de timp atat de scurt.
Colac peste pupaza, Romania intra din nou in logica electorala, datorita iminentei campaniei pentru alegerile europene si datorita inceperii bataliei pentru palatul Cotroceni.

Am reusit, pe de alta parte, sa ne impunem cateva teme sociale, care intr-o alta conjunctura politica ar fi fost lasate de izbeliste. In primul rand ar fi vorba de pensia sociala minima garantata, care va fi introdusa de la 1 aprilie si va fi in cuantum de 300 RON si care urmeaza sa fie majorata cu 50 RON de la 1 octombrie.
As putea aminti de reforma din zona sanatatii, unde ministrul Bazac face o figura buna si reuseste sa redea speranta intr-un viitor mai bun pentru sanatatea publica, introducand si subventionarea cu 90% a medicamentelor pentru pensionarii cu venituri de sub 600 RON.

Educatia si agricultura au inca probleme mari, in aceste domenii fiind si cele mai mari asteptari electorale, fiind doua zone in care lipsa de organizare din timpul guvernarii trecute, ca sa nu spun reaua intentie, au condus la blocarea accesarii fondurilor europene pentru dezvoltarea agriculturii, inclusiv subventia europeana pe terenul agricol, dar si la mentinerea unui climat de incertitudine in ceea ce priveste rolul scolii pentru societatea moderna romaneasca.

Ce va urma de acum incolo? As vrea sa stiu si eu, dar nu pot decat sa fac cateva supozitii, pe baza unor scenarii vehiculate in anumite cercuri.
1. Iesirea PSD de la guvernare nu poate fi facuta unilateral de catre noi, pentru ca ne-am asumat raspunderea pentru scoaterea tarii din criza, insa, in functie de rezultatul alegerilor pentru sefia PNL, Traian Basescu ar putea lua decizia de a scoate PSD din guvern si ar putea incerca formarea unei noi Aliante DA.
2. Iesirea PD-L de la guvernare nu ar surprinde pe nimeni, PD-ul a facut acest gest intotdeauna cand s-a aflat la guvernare, si in 1998 si in 2007.
3. Continuarea guvernarii in formula PSD - PDL este cea mai probabila situatie, tinand cont de dificultatile de moment legate in primul rand de criza bugetara, dar si de posibilitatea accesarii unui imprumut extern fara precedent de la FMI si Uniunea Europeana.

Daca luam in calcul si ultimii indicatori masurati in ceea ce priveste alegerea viitorului presedinte al Romaniei, care arata ca Traian Basescu nu are nici o sansa sa castige un nou mandat din primul tur, cred ca pot sa apara si altfel de scenarii, mai mult sau mai putin surprinzatoare, asa cum ne-a invatat pana acum presedintele in functie.

Cat despre PSD, sansa noastra de a prelua si mandatul de presedinte al Romaniei exista si nu este lipsita de importanta, depinzand in mod direct de evolutia politica urmatoare, si implicit de rezultatul pe care PSD il va obtine la alegerile pentru Parlamentul European. Nu stiu daca am facut bine ceea ce am facut pana acum, insa avem posibilitatea sa aflam in curand lucrul acesta de la alegatorii romani - cei care vor decide soarta Romaniei in acest an. Sunt convins de un lucru, si anume ca drumul Romaniei va fi unul mai bun daca din toamna acestui an Traian Basescu va parasi fotoliul pe care il ocupa in prezent. Nu spun doar eu, sunt din ce in ce mai multi cei care isi doresc un alt fel de presedinte si un alt fel de reprezentare a statului roman, inauntrul si in afara natiunii.

Un comentariu:

gabicretu spunea...

@Out of topic, Scriu pe la prieteni! De nevoie! La cei care ma recunosc… Mi-au curatat din nou, ca din intamplare, blogul! Sper sa nu fie la fel de grav ca acum doi ani… Pană rezolv problema, ii rog pe toti sa ma primeasca in vizita! De tacut, nu am de gand sa tac! N-am chef