marți, 10 februarie 2009

Avem o criza! Cum procedam?!

Ma incearca un sentiment, ca cele doua partide care formeaza coalitia de guvernare, PSD si PD-L, au facut o mare greseala, lasand in ultimii doi ani la guvernare un partid minoritar - PNL. De ce spun asta, pentru ca PNL a profitat de conjunctura si si-a permis cheltuirea exagerata a banului public, in zone cu caracter electoral in conditiile iminentei crizei financiare.

Ar fi trebuit sa stopam acest lucru si sa fi preluat guvernarea in 2007, atunci cand s-a depus motiunea de cenzura la adresa guvernului Tariceanu II. S-ar fi reusit in acest fel, poate, gestionarea mai responsabila, pentru ca in cursul anului 2008, in pofida cresterii economice de 7,9 %, deficitul bugetar a fost de 5,2 % din produsul intern brut, evaporandu-se 13,1 % din PIB - resurse financiare care au fost duse in zona cheltuielilor bugetare cu caracter electoral de fostul guvern minoritar. Asta se vede cel mai bine in cifrele din trimestrele doi si patru ale anului trecut, cand au fost competitiile electorale, iar cheltuielile bugetare au crescut in trimestrul al doilea cu 12 la suta si in trimestrul al patrulea cu 30 la suta fata de trimestrele anterioare.

Acum ne-am trezit intr-o coabitare de conjunctura, pe care putini o anticipau, avand in fata o situatie extrem de complicata, intrucat este incerta finantarea deficitului bugetar. Spre deosebire de anii precedenti si situandu-ne intr-un context global de criza, posibilitatea finantarii deficitului din privatizari ale unor active ale statului este extrem de redusa, participatiile statului fiind mici, singura varianta sustenabila fiind imprumutul de pe piata externa de capital, la dobanzi insa destul de ridicate.

2 comentarii:

Aya spunea...

Parlamentul Romaniei- bataia de joc a Europei?

Am asistat, joi 12 februarie 2009, la o jalnica “manifestare” a unei institutii europene.
Un domn (pe care ma voi feri sa il descriu, pentru a nu se spune ca opinia mi-ar fi putut fi influentata de argumente estetice) a dat citire unui asa-zis Raport referitor la Romania.

Nu mi-am putut imagina ca UE este in stare sa trateze un stat membru ca pe o provincie de ultim rang sau ca pe un tzarc in care sunt “stransi” niste indivizi fara capatai, redusi mintal, a caror identitate nu conteaza, buni, in cel mai fericit caz, pentru a fi trimisi sa raneasca la vite.

Acea Comisie a calcat in picioare principala institutie democratica a Romaniei - Parlamentul- spunandu-i de la microfon, cu penibila suficienta, ce ar trebui sa faca pentru a-i multumi pe ei, “cei de prim rang”.
Si-a permis sa ridiculizeze, prin modul de abordare, principiul separatiei puterilor in stat, vorbind despre Romania.
A improscat cu mizerie ordinea constitutionala din Romania, stabilind, printr-o incalificabila atitudine, ierarhii institutionale dupa principiul bunului plac.

O Uniune Europeana care are incredibilul tupeu de a defila cu principiile declarate ale Revolutiei franceze, traduce, cand e vorba despre Romania, libertatea prin supunere fara crancnire la capriciile sale de stapan (oare s-a gandi daca noi recunoastem “stapanul”?), egalitatea prin lipsa dreptului de a ne aplica in totalitate legile intre granitele unui stat independent si suveran si fraternitatea prin amenintarea ca nu vom primi nici macar firimiturile de la pranzul sau, daca nu ne vom supune diverselor sale pohte.

Imi pun o intrebare pe care si-o pun multi, cu siguranta: ar fi avut respectiva Comisie indrazneala sa incerce sa impuna (practic, despre asta e vorba) printr-un Raport, Parlamentului Frantei sau Parlamentului Angliei- pentru a ma opri doar la doua exemple- sa se subordoneze unei institutii a statului, pe care, de fapt, o controleaza, prin statutul sau?
Admitand ca ar fi avut inconstienta de a proceda astfel, care ar fi fost replica Parlamentului Frantei sau a Parlamentului Angliei? Cumva, supusa?
Nu trebuie sa aiba cineva multa imaginatie pentru a realiza ca onor “domnilor” de la Comisie le-ar fi “crescut urzici in urechi” (vorba unui personaj din “Principele” lui Barbu) daca, prin absurd, ar fi facut un asemenea gest nesabuit.

Invit Parlamentul Romaniei- format din oameni care au ajuns acolo primind investitura noastra de incredere, in sensul ca ne vor apara SI demnitatea de neam- sa dea Comisiei o replica demna si ferma, prin care sa anuleze, respingand, acele inadmisibile imixtiuni in ordinea de drept a Romaniei.
Daca nu o va face, atunci- dupa cum a spus un jurist pe care il respect (ma refer la Lucian Bolcas) meritam sa avem soarta unui pres de sters picioarele “distinsei” Comisii si, in general, picioarele “mai marilor” UE.

piticu spunea...

daca esti interesat de un link exchange te rog sa vizitezi http://culmi.blogspot.com/2009/02/link-exchange-cu-culmiblogspotcom.html
sau sa ma contactezi la id-ul de mess: rfi_scan