miercuri, 7 ianuarie 2009

Un nou inceput

In primul rand, La multi ani tuturor Ionilor si Ioanelor.

In al doilea rand, ne aflam la inceputul unui nou drum. Sigur, orice inceput de an vine cu o serie de dorinte pe care ni le punem in noaptea de An nou, dorinte pe care incercam sa le aducem in realitate pe parcursul celor 365 de zile de peste an.

Anul acesta a inceput cu o situatie neobisnuita si anticipata de prea putina lume interesata de politica romaneasca. Parteneriatul dintre PDL si PSD, care a condus la formarea majoritatii parlamentare si a noului guvern, s-a instaurat intr-o perioada complicata. Similaritatile din trecut ma fac sa cred intr-un destin, daca nu fatalist, atunci cel putin ghinionist, al Romaniei. Asa cum s-a intamplat in multe situatii de-a lungul istoriei, au existat perioada bune, de inflorire, insa atunci cand lucrurile pareau sa mearga intr-o directie buna, dintr-o data ceva s-a schimbat in rau. De prea multe ori in istoria noastra am fost obligati sa o luam de la inceput, probabil asta ne e ursita.

Astazi, in conditiile cand statutul de tara membra a UE ar fi trebuit sa ne permita (prin absorbitia fondurilor structurale) un parcurs pozitiv alaturi de celelate 26 de state membre, iata ca o conjunctura nefavorabila ne face sa o luam de la inceput. Criza financiara mondiala, la care se alatura criza gazului rusesc si de ce nu, conflictul din Gaza, aflata la doar cateva mii de kilometri de noi, a devenit inamicul public numarul 1 al romanilor.

Avem o responsabilitate mare, in ceea ce ne priveste pe noi pesedistii si pedelistii. Nimeni nu ne-a obligat sa preluam guvernarea in aceste conditii, nici macar electoratul nu cred ca si-a dorit lucrul acesta, insa o eventuala nereusita a actului de guvernare ar insemna o nereusita a Romaniei, care ar deveni incapabila sa se autoguverneze si sa se alinieze la un sistem european si mondial, definit de marile puteri ale lumii.

Ar fi pacat si sper ca intelepciunea de pe urma a romanului sa fie elementul de baza in relatia PSD - PDL.

2 comentarii:

Marius Visan spunea...

Chiar azi ma gandeam sa-ti las un comentariu ca ai uitat sa mai postezi cate ceva.

Greul abia a inceput, mandatele is fresh ... ;) gazele si fisia gaza is doar asa warm up.

Succes si nu uita de promisiunile facute in campanie!

Ioan Catalin Nechifor spunea...

@marius
da, e mai greu cu scrisul acum. insa va trece si aceasta perioada, poate cea mai grea din acest nou inceput