luni, 19 ianuarie 2009

Nepriceperea de a fi romani

Editorial aparut in Monitorul de Suceava, 17 ian 2009

Circula, intr-o vreme, un banc care spunea ca la impartirea bogatiilor lumii, Sfantul Petru reclama faptul ca tara noastra ar fi primit mult prea mult. De la munte, la mare, de la Delta Dunarii, la raurile de interior (e la moda), de la rodnicia Baraganului, la semetia Pietrelor Doamnei, acest taram are aproape tot ceea ce iti poti dori, pentru ca sa traiesti cu adevarat bine. Raspunzandu-i Sfantului Petru, Dumnezeu a numit acest loc Romania, dandu-i evident conducatorii pe care ii merita.

Nimeni nu pune la indoiala faptul ca traversam o perioada dificila, a venit criza financiara, criza gazului rusesc continua sa creeze dificultati, mai ales in zona industriei (cat o mai fi), iar despre criza politica ce sa mai spui. Acest moment de incertitudine vine ca o continuare fireasca a tot ceea ce s-a petrecut de la revolutie incoace, dupa 20 de ani de reforma si tranzitie ne trezim intr-o noua situatie de compromis, o situatie care parea nefireasca, ba chiar imposibila in urma cu cateva saptamani, pe atunci cand alegerile parlamentare nu erau incheiate.

Coalitia de guvernare inchegata la umbra Pactului pentru Romania incearca o rezolvare a ecuatiei nationale, plecand de la insumarea unor promisiuni electorale ale celor doua partide PSD si PD-L, promisiuni care vom vedea in perioada urmatoare in ce masura se vor regasi in bugetul de stat si al asigurarilor sociale pentru anul 2009.

Mai departe de nivelul national, cred ca ar trebui analizat contextul global in care ne aflam. Ar fi trebuit sa fi beneficiat deja de sume mari de bani, din fondurile europene, in calitatea noastra de stat membru al UE. N-a fost sa fie. Ar fi trebuit sa ne conturam o pozitie, daca nu privilegiata, atunci macar favorabila, in ceea ce priveste accesul la resursele de gaz ale Rusiei. Suntem aici, intr-o zona de intrare catre UE care ar fi trebuit sa asigure si sa garanteze tranzitul gazului catre vestul european. N-a fost sa fie nici asta. Ar fi trebuit ca cele cateva miliarde de euro, trimise acasa de cei care lucreaza in strainatate, sa se resimta intr-o pondere mai mare in zona de afaceri mici si mijlocii. N-a fost sa fie nici asta. Intrebarea este una singura, de ce? Pentru ca aveam toate atuurile necesare si avantajele ce decurg din structura naturala a Romaniei si evident din pozitionarea geostrategica in partea centrala si est europeana.

Insa la o atat de simpla intrebare, raspunsul aproape ca nici nu mai conteaza. Conteaza de fapt ce vom face de acum inainte. Conteaza daca vom avea capacitatea sa invatam din greselile noastre sau ale celorlalti. Conteaza daca ne vom respecta in primul rand ca oameni si abia dupa aceea ca oameni politici. Pentru ca de modul in care vom reusi noi, depinde reusita celorlalti.

Si atunci de ce pare sa fie atat de greu sa reusim acest lucru? Poate si pentru faptul ca nu ne pricepem sa fim romani, pentru ca nu intotdeauna obiectivele sunt aceleasi si pentru ca de prea multe ori orgoliile sunt cele care primeaza. Insa de data asta, mai mult ca oricand, nevoia de a reusi e mai mare, e aproape sinonima cu viitorul mai bun pe care cu siguranta ni-l dorim. Oare ne vom pricepe?

3 comentarii:

Anonim spunea...

http://www.serbanmihailescu.ro/blog/

Marius Visan spunea...

Succes in noua sesiune ;)

Aya spunea...

BUGETUL ESTE “BOGAT”: DE CE MINTE BOC?

Am niste informatii de-a dreptul socante legate de buget.

In “visterie” exista bani cu mult mai multi decat incearca penibilul Boc sa transmita.
Altfel spus, exista bani nu doar pentru salarii (nu ma refer atat la respectarea promisiunilor electorale- am firestile rezerve fata de ele- cat la aplicarea legilor votate de Parlament anul trecut) dar si pentru investitii, si pentru agricultura, si pentru invatamant si pentru sustinerea cel putin “decenta” a Romaniei in conditiile unei cresteri de aproximativ 3,5% (nu 2%, cum s-a anuntat) si pentru multe altele.

Cand afirm ca bugetul este “bogat”, am in vedere toate celelalte elemente care se iau in calcul (deficit de cont curent, etc). Nimic nu arata ca Romania ar fi in criza - dimpotriva- dar ca ar exista riscul sa intre in criza DACA NU SE FOLOSESC BANII EXISTENTI SI S-AR APLICA ASA-ZISUL “BUGET DE CRIZA”.

Socul cel mare vine din incapatanarea lui Boc (din punctul meu de vedere, este clar ca asculta de ordine) de a lansa false semnale (altceva nu poate face) legate de “problematica financiara”, care nu exista.
Tot ce mai poate este sa incerce instalarea haosului inainte de a veni cu proiectul de buget (unde va trebui sa spuna adevarul, neputand “ascunde” banii caci liberalii stiu bine ce au lasat in urma si ar reactiona; nu pare “ciudata” tacerea lor?; asteapta, la panda, sa minta Boc CU ACTE).

Ceea ce am spus explica PARTIAL demisia lui Dragnea de la MAI (din ratiuni perverse, care nu mai au nevoie de detaliere, Boc refuza sa dea Armatei si Internelor sumele necesare- la fel, agriculturii- ceea ce e oribil).
Asta explica si tacerea cel putin suspecta asupra proiectului de buget, si batalia surda, din interiorul guvernului, pentru bani (care exista, fara probleme).

P.S.
Despre Serghei Gorbunov si “cestiuni arzatoare”- in curand.
Deocamdata, doar atat:
Chiar nu e clar cine este acest om si ce greseala au comis cei care l-au implicat in “cazul Brasov”? (un al doilea motiv- mai sunt!- pentru demisia lui Dragnea, care a inteles ce tip de “pericole pasc” prin preajma, preferand sa se intoarca, pe ultimii metri, la CJ).

Mutatis- mutandis, mai tine cineva minte imensa gafa comisa, cu niste ani in urma, cand a fost anchetat un “traficant de droguri”- in felul acesta “dandu-se la iveala” o identitate care trebuia sa ramana, aparent, legata de zona infractionalitatii?

Intr-o ordine conexa de idei: nu se uita nimeni cu atentie la imaginile transmise, CU INSISTENTA, pe Antena 3, legate de cele doua arestari ale lui Gorbunov (cea din 2004 si cea de acum)?
NU se uita nimeni la figura individului arestat, de fiecare data, in parte?