marți, 16 decembrie 2008

Deputat european - deputat roman

10 decembrie 2007 - prima zi de deputat in Parlamentul European
Strasbourg

Intrarea in legislativul european, pentru toti cei 35 de deputati romani, a fost una atipica, pentru ca Romania a fost ultima dintre cele 27 de state membre care a organizat alegeri pentru forul european. Stabilite initial pentru vara anului 2007, alegerile europene au fost organizate, in virtutea metehnelor dambovitene, cu o intarziere de 6 luni, ceea ce a diminuat mult sansele tarii noastre de a se impune ca a 7-a putere de vot din Parlamentul European. Asadar, prima zi in PE a fost marcata in primul rand de procedurile de intrare, de la legitimatia de acces, la primirea documentelor necesare intrarii in mandat, de la preluarea cheilor de birou, a parolelor de acces pentru calculatoare si telefoane si nu in ultimul rand de intrarea in posesia cartelei de vot. In rest, un numar rezonabil de hartii, cu informatii despre functionarea parlamentului, statutul deputatului si reglementarile financiare in vigoare.

Ce ma impresionat? Organizarea ireprosabila a help-desk-urilor infiintate in zona hemiciclului din Strasburg si o persoana, in mod deosebit, angajat al PE, care ne-a recunoscut si salutat pe nume, pe fiecare dintre noi in parte. Un fel de calculator viu, care, de-a lungul timpului, a continuat sa ne recunoasca dupa figura si nume - un lucru impresionant, pentru ca in Parlamentul European exista 785 de deputati.

Ce nu mi-a placut? Faptul ca am intrat brusc in procedurile parlamentare, fiind practic pusi in situatia de a vota un numar de rapoarte, despre care stiam putin sau chiar deloc. Insa si de aceasta data organizarea si reglementarea a fost elementul care a asigurat buna integrare si functionare a noastra ca deputati (voting list-ul pus la dispozitia tuturor membrilor de catre grupurile politice la care eram afiliati, fiecare in parte).

Asadar, prima zi in PE a fost marcata de o procedura simpla, rapida si de o integrare fireasca in mecanismul legislativ si procedural al parlamentului. Si nu in ultimul rand, in Parlamentul European NU SE DEPUNE JURAMANT LA INTRAREA IN MANDAT.

15 decembrie 2008 - prima zi de deputat in Parlamentul Romaniei
Bucuresti

In mod neasteptat, procedurile de intrare in mandat au fost clare si destul de simplificate, prin organizarea unui numar de 18 birouri specializate pe domeniile de interes si pe tipuri de informatii, de la legitimatia provizorie, la cartela de vot, la carnetul de calatorii CFR si evident procedurile financiare. In plus, mapa cu documente necesare si cu brosuri referitoare la Constitutia Romaniei, statutul deputatilor, regulamentul Camerei Deputatilor si altele. Din acest punct de vedere - jos palaria.

Ce nu mi-a placut? In primul rand cladirea ca atare, nu ca arhitectura si estetica ci, mai degraba, ca si functionalitate. Lipsa informatiilor de acces catre diversele corpuri, sali si birouri, face aproape imposibila deplasarea in timp scurt dintr-un punct intr-altul, asta in conditiile in care nu ai un insotitor, sau dai peste persoane care fie nu cunosc, fie iti dau informatii eronate despre structura locativa a Palatului Parlamentului.

In al doilea rand, prima zi de activitate a noului legislativ ales in urma alegerilor uninominale, a fost marcata de instabilitatea politica, prin renuntarea la mandat a premierului Theodor Stolojan, desemnat in urma cu 5 zile de presedintele Traian Basescu. Acest lucru s-a simtit prezent in intreaga zi de luni, 15 decembrie, sedinta de plen fiind mult intarziata si intrerupta peste o ora, tocmai din cauza acestei renuntari la mandat si desemnarea unei noi persoane pentru formarea executivului, Emil Boc.

Asadar, mult timp pierdut, nerespectandu-se nici macar semnalul sonor care indica iminenta inceperii plenului Camerei Depuatilor, spre deosebire de legislativul european, unde semnalul sonor al sirenei este similar cu goana multor deputati in dorinta de a ajunge in hemicilul de plen in cel mai scurt timp, riscand intarzierea la voturi, sau la alte activitati specifice plenului parlamentului european.

Find prima zi de activitate, e prematur sa imi fac o parere pertinenta, insa sper ca o parte din povestile pe care le-am auzit, referitoare la activitatea parlamentului, sa fie mai degraba mituri, decat realitate.

Vine o perioada grea, in care cea mai periculoasa opozitie parlamentara se pare ca va fi criza financiara si nu PNL sau UDMR.

Ramane de vazut.

Niciun comentariu: