marți, 23 decembrie 2008

Asteptari de la Mos Guvern

Luni, 22 decembrie, am fost invitat de doamna Magda Zavoianu la Radio Romania Actualitati, pentru a discuta despre ceea ce putem astepta de la noul guvern, in cadrul emisiunii Jurnalul de Pranz, alaturi de Mircea Cosea (PDL), Cristi Busoi (PNL), Florian Bichir (Evenimentul Zilei) si Silvia Ilies (RRA).

De la promisiunile electorale facute in campanie si de PDL si de PSD, am ajuns in fata unui Pact pentru Romania, ca fundament al guvernarii PSD, PDL, PC, un pact care trebuie sa tina cont de realitatile economice si de contextul global in care tara noastra nu are alta varianta, decat sa se integreze. Problema majora a acestui moment de plecare la o noua constructie guvernamentala, este situatia dificila in care ne aflam. Deficitul bugetar de circa 2% a fost prezentat de PNL in proiectul de buget pe 2009, dar si in interventiile publice prin care eram sfatuiti sa stam linistiti, ca economia duduie, ca ritmul de crestere economica este cel mai ridicat in ultimii ani s.a..

In realitate, deficitul bugetar este de 3,7%, asa cum a fost prezentat in audierile de la comisia pentru buget, de catre ministrul desemnat pentru portofoliul de finante, Gheorghe Pogea, iar valoarea finala, pentru anul 2008 va depasi cu siguranta pragul de 4%, pentru ca in acest moment exista date statistice pentru finalul lunii noiembrie, in cel mai bun caz.

Asa ca, tinand cont de acest lucru si de faptul ca Romania trebuie sa indeplineasca un set de criterii post aderare la UE, printre care se numara si mentinerea deficitului bugetar sub 3%, nu putem sa fim foarte optimisti in ceea ce se spunea la inceput ca ar fi un program de guvernare foarte social, ba chiar electoral.

Ieri am votat in plen cabinetul Boc si chiar sper ca va fi o guvernare reusita, atat de reusita cat va permite desfasurarea orgoliilor personale sau de grup.

2 comentarii:

Senatoru' spunea...

Vorba aia..."romanul nu e in stare sa faca nici criza ca lumea"

Sper insa ca prezenta social-democratiei sa duca la un mare plus in ceea ce priveste soarta Romaniei. Trebuie sa fim realisti dar si optimisti.

Sarbatori fericite si un an 2009 cat mai perfect ;)

Ioan Catalin Nechifor spunea...

Sarbatori cu bine!!!