miercuri, 8 octombrie 2008

Suceava deschide-te!

Editorial aparut in Monitorul de Suceava, 8 octombrie

In urma cu peste patru ani, judetul Suceava era frecventat de multe personalitati ale vietii politice, sociale si economice din Europa si din lumea intreaga.
Imi aduc aminte, fiind in acele vremuri director pentru relatii internationale in cadrul Consiliului Judetean, ca nu exista sezon de vara fara cel putin o vizita la nivel inalt, de la Regele Gustav al II-lea al Suediei, la printul Charles, la presedintele Ungariei Ferencz Madl, sau cel al Republicii Moldova, Vladimir Voronin.

Ce s-a intamplat dupa schimbarea politica din 2004 si de ce s-a inchis Suceava ca destinatie pentru vizite de stat, vom afla poate intr-un viitor nu prea indepartat.
Cert este ca nici Romania nu a mai fost calcata de mari personalitati, axa Washington - Londra - Bucuresti blocand accesul din si catre tara noastra.
Singura actiune de amploare, in ceea ce priveste politica externa, a fost organizarea summit-ului NATO in primavara acestui an, insa nici acest eveniment nu este meritul puterii de dreapta, fiind negociat pe vremea PSD-ului, atunci cand Romania a fost invitata sa adere la alianta nord-atlantica, in anul 2003.
Prin urmare nu pot decat sa fiu fericit pentru faptul ca fostul presedinte al Parlamentului European din perioada 2004 - 2007, domnul Josep Borrell Fontelles, a acceptat invitatia mea de a vizita judetul Suceava.

Este de departe cea mai importanta personalitate care s-a aflat pe teritoriul judetului nostru, dupa 2004 incoace, si ma bucur ca noi, socialistii, am reusit sa spargem gheata, sa spargem aceasta blocada in care ne-a izolat puterea portocalie. Timp de 3 zile am reusit sa-i creez o impresie profunda, fara a incerca sa ascund nimic. Traim intr-o lume globala, intr-un secol al informatiei, iar astazi nimeni nu mai poate fi pacalit.

Vremurile cand vizitele de lucru erau atent organizate, in cele mai mici detalii, s-au dus. Asa ca am fost impreuna cu Josep Borrell si cu Corina Cretu, colega mea din Parlamentul European, la cateva dintre manastirile reprezentative ale Sucevei, Sucevita, Moldovita, Voronet si Humor, am urcat la o stana in zona Plutonita, din satul Doroteea, am avut o intrevedere privata cu IPS Pimen si ne-am bucurat de fiecare moment al vizitei, care a inceput cu o primire cu cai si trasura, organizata de primarul de Sucevita.

Pentru un om ca Josep Borrell, care a trecut prin viata si prin lumea larga, lucrurile simple sunt cele care creeaza impresii profunde.
L-am vazut in trasura, alaturi de Ioan Onufrei, imbracat intr-un superb costum popular, l-am vazut apreciind dansurile traditionale jucate de copiii din Sucevita, l-am vazut admirand semetia manastirilor si apropierea de Dumnezeu si, nu in ultimul rand, i-am remarcat puterea de a intelege si de a profita de orice moment, conform dictonului grecesc - traieste clipa.

2 comentarii:

Anonim spunea...

Manastiri

Anonim spunea...

gustav 2 a fost rege al suediei 1611-1632