sâmbătă, 18 octombrie 2008

NU TRANSFORMATI ORASUL TRANDAFIRILOR in groapa de gunoi a Sucevei

Gunoaiele transferate de la Suceava la Falticeni, sunt cireasa de pe tortul neputintei PDL

Primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, a anuntat joi – 9 octombrie 2008, intr-o conferinta de presa, ca se va incheia un acord cu municipalitatea din Falticeni pentru depozitarea deseurilor menajere ale municipiului Suceava la groapa de gunoi din Falticeni, in conditiile in care nu s-a realizat un depozit ecologic pentru zona Sucevei, iar groapa de gunoi a municipiului resedinta de judet va fi inchisa de la 31 decembrie, potrivit Acordului de mediu cu UE. ¬Potrivit acordului de mediu, in judetul Suceava urmeaza sa fie inchise gropile de gunoi existente si infiintate doua depozite ecologice, pe raza comunei Moara pentru zona de ses a judetului si a comunei Pojorata pentru zona de munte, investitiile fiind estimate la aproximativ 50 de milioane de euro. Acordul de Mediu prevede ca vor trebui inchise in acest an gropile de gunoi din Suceava, Siret si Vatra Dornei, in iulie 2009 toate gropile de gunoi din mediul rural al judetului, la sfarsitul anului 2009 cea din municipiul Radauti, in 2010 groapa de gunoi din Falticeni si cele din Gura Humorului si Campulung Moldovenesc in 2011.

Istoria faptelor

In urma cu mai bine de 5 ani, consiliul judetean a avut initiativa de a incheia un parteneriat public privat cu o firma din Germania, Ecologica, in vederea realizarii unui sistem centralizat, la nivel de judet, pentru colectarea, transferarea, prelucrarea si valorificarea deseurilor menajere si industriale de pe intreg teritoriul celor 114 localitati componente. Dupa schimbarea de guvern din 2004, echipa PNL de la acea data, in frunte cu primarul Sucevei, domnul Ion Lungu si cu sprijinul nemijlocit al Ministerului Mediului, condus de doamna Sulfina Barbu, s-a opus acestei initiative, din punct de vedere electoral considerandu-se periculos acest proiect al PSD. Iata ce declara Ion Lungu, in data de 30 augsut 2005: „nu sunt de acord cu realizarea unei gropi ecologice printr-un parteneriat public privat”, in timp ce se dezicea total de parteneriatul cu Ecologica, apreciind ca nu este de acord sa ingroape banii municipalitatii. Proiectul cu Ecologica a fost criticat adeseori de consilierii judeteni liberali, asa incat, la solicitarea primarului Lungu, Ministerul Mediului a cerut imperativ consiliului judetean si primariilor sa se hotarasca daca vor sau nu bani europeni nerambursabili pentru groapa de gunoi. De aici si pana la blocarea proiectului initial, nu a fost decat un singur pas.

Primarii Lungu si Tofan au blocat realizarea gropii de gunoi

In data de 13 septembrie 2005, comisia judeteana consultativa a decis blocarea proiectui in parteneriat public privat cu firma Ecologica, sedinta trasformandu-se intr-un dialog intre prefectul (politic la acea data, din partea PNL) Orest Onofrei si presedintele consiliului judetean Gavril Mirza, pe alocuri intervenind si primarii Ion Lungu, Vasile Tofan si Vasile Tablan. Unul dintre cei pentru care varianta fiabila ar fi finantarea europeana a fost primarul Sucevei, Ion Lungu, sustinut de edilul Falticeniului, Vasile Tofan, care au explicat ca „o decizie in ceea ce priveste alegerea finantarii europene trebuie luata cat mai urgent, pentru ca din experienta noastra, cu cat vom depune mai repede proiectul, exista sanse foarte mari sa primim finantarea”. Consiliul judetean a sustinut in continuare varianta proiectului privat, care ar fi dat posibilitatea punerii in functiune a gropii de gunoi, in termen de 3 ani, astfel incat inchiderile programate ale gropilor de gunoi din Suceava, Falticeni si Gura Humorului, sa nu puna in pericol cetatenii judetului si mediul inconjurator. Ceea ce este si mai grav, este faptul ca se stia de la bun inceput ca fondurile europene de coeziune vor fi disponibile dupa anul 2008, la mai bine de 2 ani de la integrarea europeana, ceea ce inseamna imposibilitatea realizarii efective a sistemului integrat de gestionare a deseurilor, mai devreme de anul 2010.

Taieri de pamblici, din an in an

Dupa mai bine de un an de asteptare, primarul Lungu anunta, in data de 28 iulie 2006, ca Suceava are sanse sa obtina finantare europeana pentru groapa de gunoi, fiind prinsa pe lista Ministerului Mediului. „Am primit documentatia care arata faptul ca suntem prioritari, intr-un numar de 5 judete, pentru intocmirea documentatei tehnice, devansand ca prioritate judete precum Botosani, Vaslui, Olt si Calarasi”, spunea Ion Lungu, care a aratat ca va avea discuti cu conducerile consiliului judetean si ale prefecturii in vederea continuarii proiectului de realizare a unei gropi ecologice din fondurile de coeziune. Dupa care nimic, timp de 355 de zile, adica un an fara o zi. Asadar, pe 27 iulie 2007, Ion Lungu anunta din nou ca Suceava este printre primele 5 judete din tara care va avea o gropa de gunoi, explicand ca „lansarea oficiala a proiectelor pentru primele 5 judete, printre care se numara si Suceava, va avea loc saptamana viitoare (iulie 2007), la Ministerul Mediului, unde sunt invitati si reprezentantii Primariei Suceava. Speram ca proiectul sa demareze cat mai curand, pentru ca, in 2008, sa avem primele celule ecologice la Suceava”. Ce credeti ca a urmat? Evident a mai trecut un an, a trecut si campania electorala, a venit si toamna si mai grav se apropie termenul limita pentru inchiderea depozitului de la Suceava, 1 ianuarie 2008.

Cei mai saraci platesc

Si pentru ca trebuia gasita rapid o solutie, s-a mers pe ideea de a plasa aceasta problema in ograda municipiului Falticeni, despre care stim ca este administrat de 5 ani de echipa PDL , fosta PNL, timp in care nu a existat nicio preocupare din partea edililor in vederea rezolvarii unor probleme stringente, in ceea ce priveste dezvoltarea urbana si protectia mediului. Falticeniul, din ceea ce reprezenta orasul trandafirilor in trecut, a suferit un declin accentuat, prin disparitia unor mari unitati industriale, prin reducerea accelerata a locurilor de munca si nu in ultimul rand prin faptul ca municipalitatea nu a reusit in 5 ani sa implementeze nici macar un singur proiect cu finantare europeana. In timp ce Vatra Dornei, Suceava, Siretul si Radautiul au absorbit bani nerambursabili din fondurile europene de preaderare, la Falticeni nu s-a sinchisit nimeni sa deschida o noua cale, moderna, catre ceea ce trebuie sa reprezinta un oras cu peste 25000 de locuitori.

Locul unde nu s-a intamplat nimic

Mihail Sadoveanu, unul dintre monstrii sacri ai literaturii romane, care si-a perindat pasii prin urbea „Folticeniului”, remarca in urma cu peste jumatate de veac ca, aici in locul in care nu se intampla nimic, amorteala este fenomenul generalizant, care domina intreaga viata economica si sociala a comunitatii. Iata ca astazi suntem pusi in fata aceleiasi neputinte a edililor si suntem lasati la voia mai marilor zilei de la Suceava. Trebuie sa facem ceva, pentru ca eu nu pot sa accept transformarea orasului trandafirilor in groapa de gunoi a Sucevei. Avem o problema dificila de rezolvat, de modul in care trecem peste ea va depinde dezvoltarea ulterioara. Cum putem pretinde sa vina investitori aici la Falticeni, cum putem deveni o destinatie turistica, cum putem asigura acces la o viata decenta pentru copiii nostri, cand primarii de Suceava si de Falticeni isi dau mana pe sub masa si vor sa ne ingroape in gunoiele lor? Suntem aici in cea mai saraca zona a judetului, dar avem mandria de a fi oameni harnici si demni. Nu trebuie sa ne lasam sa fim calcati in picioare. STA IN PUTEREA NOASTRA.

Niciun comentariu: