joi, 2 octombrie 2008

Criza financiara

Articol publicat in Crai Nou

Istoria se repeta, iar momentele de crestere economica sustinuta, au alternat cu crize financiare sau politice de proportii, "Marea criza americana a anilor 30", prabusirea blocului sovietic in 1989 si fenomenul "tigrilor est asiatici" asimilat boom-ul economic din anii 90, fiind studii de caz pentru cei care invata economie si globalizare.

Acest lucru este demonstrat si de ultima criza declansata in America, ca urmare a unor deficiente majore in sistemul de acordare a creditelor ipotecare. Rand pe rand, institutii bancare de prestigiu de peste ocean au intrat intr-un fel de ruleta ruseasca, executivul si economia Statelor Unite nefiind capabile sa reactioneze la timp, ca urmare a uriaselor cheltuieli legate de intretinerea luptei impotriva terorismului. La scurt timp a reactionat si Europa, pietele financiare si bursele inregistrand pierderi fara precedent, contribuind la instituirea unui context global al crizei financiare.

Paradoxal, dintr-un anumit punct de vedere, Romania a intrat relativ tarziu in aceasta morisca a pierderilor financiare, unul dintre motivele pe care le vad eu, fiind faptul ca economia romaneasca nu functioneaza inca la parametrii la care ar trebui sa functioneze o economie de piata functionala. Acest lucru se intampla in conditiile in care institutiile bancare romanesti sunt strans legate de cele europene si internationale, foarte multe banci autohtone fiind preluate in portofoliul unor actori bancari importanti de pe glob, asta ca sa nu mai vorbim si despre internationalizarea investitiilor si injectiile de capital strain pe teritoriul romanesc.

Referitor la teritoriul european, la ceea ce inseamna cele 27 de state membre, criza financiara s-a facut simtita diferentiat, functie de gradul de dezvoltare economica, mai accelerat, sau mai lent. Unele state, cum ar fi Belgia si Germania au avut deja probleme de solvabilitate la unele banci care functioneaza pe teritoriul lor, altele, de mai mica importanta in economia si finantele comunitare au beneficiat de o stabilitate care le va permite sa treaca mai usor peste efectele negative inevitabile.

Cat priveste Romania, se poate vedea deja faptul ca moneda europeana si dolarul american s-au apreciat semnificat in raport cu leul, acest lucru urmand sa produca un dezechilibru si mai mare in ceea ce priveste indicatorii financiari care definesc starea unei economii la un moment dat. Fiind in acelasi timp dependenti de importuri, avand un sector productiv insuficient dezvoltat si sprijinit de catre stat, se pare ca vom intra intr-o criza financiara serioasa, cu o inflatie accelerata si cu o inasprire a conditiilor de creditare, care se va regasi cu siguranta si din nefericire in buzunarele celor multi, care traiesc din salarii sau din pensiile pentru care au muncit o viata de om.

3 comentarii:

Marius Visan spunea...

Interesant articolu, ce parere ai despre ultima declaratie a presedintelui rus Dmitri Medvedev "Lumea nu va mai vedea vreodată un Război Rece"

Ioan Catalin Nechifor spunea...

@marius
ar trebui sa il intrebam pe putin

Ioan Catalin Nechifor spunea...

@marius
ar trebui sa il intrebam pe putin