marți, 2 septembrie 2008

Toamna se numara bobocii

Articol aparut in Monitorul de Suceava, 1 septembrie

Drumul catre victoria in alegerile din aceasta toamna a fost deschis prin stabilirea datei scrutinului uninominal in duminica Sfantului Andrei.
Prin urmare, partidele au inceput goana adunarii de puncte electorale, alegandu-se strategiile de comunicare si de actiune politica, care sa le asigure accesul la guvernare.

E clar ca nici un partid nu participa in campanie, fara dorinta de a ajunge la putere, dar parca niciodata pana acum nu s-a simtit o asemenea incrancenare, o asemenea dorinta de pune mana pe palatul Victoria. Asa ca, PNL, PSD si PD-L s-au grabit sa isi anunte candidatii la fotoliul de prim-ministru, fiecare asa cum a crezut de cuviinta, unii in chiloti de baie, altii printre agricultori (poate cea mai defavorizata categorie sociala), altii in fata camerelor de luat vederi, luandu-si constiinciosi la injurat oponentii din celelalte partide. Asteptam in continuare sa vedem propunerile pentru seful executivului si din partea PNG-ului, PRM-ului si de ce nu a PNTCD-ului (la taranisti s-ar putea sa fie chiar doua propuneri, dupa recenta scindare fratricida).

Se vede ca a fost o vara complicata, se vede ca vacanta nu prea le-a priit unora dintre alesii nostri, mai ales ca multi dintre ei au fost obligati sa isi intrerupa concediile pentru a participa la sesiunea extraordinara a Parlamentului.
Se vede, de asemenea, ca incarcatura electorala pluteste in aer si ca partidele se napustesc asupra spatiului mediatic, din dorinta de a fi cat mai mult prezenti pe sticla micilor ecrane, cat mai aproape de retina alegatorului roman. Ceea ce in urma cu cativa ani se intampla aproape exclusiv in ograda PSD, scolile de vara pentru tinerii politicieni au inceput sa rasara ca ciupercile dupa ploaie, deplasandu-se in acest sens la Marea Neagra o armata de tineri, garnisiti, evident, cu spuma politica a fiecarui partid in parte. Imi aduc aminte de prima scoala de vara la care am participat ca tanar membru PSD, era prin 2005, iar traditia exista la social democrati de cativa ani buni. Eram in acele vremuri singurii care reuseam sa atragem atentia presei, pentru faptul ca stiam sa deschidem organizatia de tineri catre exterior.

Acest mod de a face politica pentru tineri si impreuna cu tinerii ne-a permis sa intelegem fenomenele politicii dambovitene dintr-o perspectiva mai larga, avand posibilitatea, in direct, de a analiza diferiti actori politici ai momentului, sau din trecutul recent al romanilor. Pentru un tanar politician, o astfel de experienta prin care poate atinge cu mana sau cu privirea un om politic este o experienta care va conta enorm in viitorul lui politic, iar in treacat fie spus, am avut ocazia sa il cunosc astfel pe Emil Constantinescu, Traian Basescu si sigur Ion Iliescu. Din pacate, m-a dezamagit ceea ce am vazut, de pe ecranul televizorului, la scolile de vara ale unor partide politice. Discursurile propriilor lideri de partid au fost dublate de efervescenta imbarbatarilor prin care se incearca convingerea membrilor de partid, ca ei sunt viitorul luminos al tarii si ca formatiunea din care fac parte este cea mai iubita si va ajunge cu siguranta la guvernare. Pacat ca nu au inteles ca tocmai deschiderea catre exteriorul partidului este cea care conteaza in definirea unei tinere personalitati politice. Pacat ca tinerilor le este refuzata sansa de a lua seva politica de la mai multe modele de succes, din dorinta perfida a mai marilor politici de a-si proteja tinerii de posibila virusare cu doctrina vreunui alt partid. In acest mod nu facem altceva decat sa ne clonam actualii lideri politici, condamnand astfel Romania la nemiscare. Este cred suficient un singur Boc, un singur Vadim, un singur Decebal.

Sunt curios cum vom reusi noi cei din TSD (tinerii social democrati) sa trecem de examenul scolii politice de peste doua saptamani, insa sper ca buna traditie sa fie pastrata si anul acesta, pentru ca toamna se numara, intr-adevar, bobocii.

Niciun comentariu: