marți, 23 septembrie 2008

Tara de dincolo de gard

Articol aparut in Monitorul de Suceava

Inainte de 1989, putini erau cei care primeau acceptul sa mearga “dincolo” – un cuvant folosit de multe ori cu frica, dar care, in majoritatea cazurilor, era rostit cu o usoara invidie si cu dorinta netagaduita de a ajunge intr-o buna zi “dincolo” de granitele tarii. Cei mai multi dintre cei alesi aveau sansa sa vada vecinii din rasaritul European, fie ei rusi sovietici, fie polonezi, cehoslovaci (pe vremea aceea), sau unguri si bulgari.

Excursia de grup sau in putine cazuri individuala, avea mai totdeauna un dublu scop: turistic si comercial. Marfuri obtinute pe sub mana, de la tricourile si treningurile de la Confectia, la tesaturile de la filatura din Falticeni, sau la sunca presata de tip ham, erau puse la vanzare la colt de strada, in orasele din tarile straine in care romanii nostri erau lasati sa mearga. Cu bani obtinuti isi cumparau produsele mult visate, ba vreun lant de aur, ba vreun aparat de fotografiat, sau de ce nu, mancarea care se gasea din ce in ce mai greu la noi acasa, pentru ca dorinta lui Ceausescu de a plati datoria externa a Romanei, in pofida intereselor finaciare mondiale, a condus la o si mai mare izolare a tarii noastre, inauntrul si in exteriorul lagarului comunist.

Astazi, dupa 20 de ani de la schimbareai de regim, romanii pot calatori liberi. Este un sentiment necunoscut de catre cei care s-au nascut la finalul epoci de aur sau chiar dupa si care se bucura acum de dreptul la libera circulatie in interiorul Uniunii Europene. Astazi ai ocazia sa vezi romani in cele mai indepartate colturi ale continentului, iar in marele capitale europene auzi vorbindu-se romaneste. Indiferent de motivul pentru care se afla “dincolo“, la munca sau pentru turism, deschiderea de care se bucura concetateni nostri este greu de explicat, insa odata obtinuta, se pare ca greutatile din trecut s-au sters cu buretele de parca nici nu ar fi fost.

Imi aduc aminte de frica pe care o traiam atunci cand treceam frontiera de stat, catre Ungaria, Bulgaria sau Rusia, frica permanentizata pana la inceputul anilor 2000, atunci cand Guvernul condus de Adrian Nastase a reusit performanta de a ridica vizele pentru romanii care circula in spatiul Schengen. S-au dus astfel zilele si noptile pierdute in fata ambasadelor de la Bucuresti, s-a dus in acelasi timp si umilinta pe care o simteai din partea unor cerberi care eliberau vizele. Acum, trecerea din Romania in Ungaria si mai departe in Austria, Germania, Olanda si Belgia se face fara a fi simtita, pentru simplul fapt ca frontierele de stat in interiorul Uniunii Europene au disparut complet. Trebuie sa ai o acuitate vizuala foarte buna pentru a identifica indicatoarele rutiere care anunta terminarea sau inceputul unui alt stat, pentru ca a trece din Olanda in Belgia este similar cu a trece de la Bunesti la Cumparatura.

Statele puternice de pe glob au castigat enorm si s-au dezvoltat tocmai datorita deschideri de care au dat dovada si spre interior si spre exterior, dand posibilitatea propriilor cetateni de a descoperi ce se intampla “dincolo“, in comparatie cu ceea ce se intampla in ograda lor. Iar pentru noi, dreptul la libera circulatie a persoanelor, bunurilor, capitalurilor si serviciilor, denumite generic dreptul celor 4 libertati de circulatie, se pare ca reprezinta cam singurul castig clar pentru tara noastra pe termen scurt. Saptamana trecuta am dus un grup de 63 de suceveni in Parlamentul European tocmai pentru a vedea cu ochii lor ceea ce se intampla “dincolo“ si pentru a aduce si la noi acasa modelul de dezvoltare eurpean.

5 comentarii:

Marius Visan spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Marius Visan spunea...

Da,intradevar unii au avut multe beneficii de pe urma deschiderii granitelor. Dar marea majoritate tot la nivelul din anii 80 este, mentalitatea nu se schimba peste noapte. Iar cat despre cresterea economica a Romaniei, spune`mi cum poti sa faci o afacere intr-o tara unde codul fiscal se schimba de n ori intr-un an, intr-un sistem unde esti obligat sa stai la coada, la ghisee cand tu ai un business de condus. Iti dau un exemplu, aici totul se face prin telefon, prin robot ( cum e la orange sa dau un exemplu cand suni la relatii cu clientii, ai obtiunile alea ) asa e si aici, daca vrei sa te inregistrezi ca firma ok, completezi un formular pe internet, platesti o suma infima, si actele iti vin acasa. Daca vrei sa te inregistrezi pt taxe, suni si te-ai inregistrat pt taxe, fara ghiesee, fara "bugetari" care se uita la tine cu o fata scarboasa, sau care au unghiile prea mari incat nu pot sa tasteze. :( Din pacate mai avem mult pana acolo, cand romanul de rand nu mai trebuie sa fie umilit....

Anonim spunea...

pai ar trebui sa se intoarca acasa cei care au plecat (chiar daca e greu...) si sa schimbe ceva in Romania; de afara e usor sa spui: nu e bine in Romania; cel mai bine ar fi deci ca cei ce sunt afara, dupa ce fac ce au de facut acolo, se intorc acasa si fac ceva si pentru Romania din Romania (pentru ca se pot face lucrururi bune pt tara si de departe..). va asteptam deci inapoi cand o sa considerati ca proiectele din tara unde sunteti le-ati realizat.

Adi

Ioan Catalin Nechifor spunea...

@Marius

Tu ai acum ocazia sa vezi pe viu ceea ce inseamna liberatea de circulatie. Profita cat de mult poti.

Ioan Catalin Nechifor spunea...

@Adi

Din pacate lipseste increderea in Romania, iar lipsa unei viziuni pe termen mediu scade in fiecare zi dorinta romanilor care au plecat "dincolo" de a se intoarce acasa.