luni, 15 septembrie 2008

Orest(e), or nu este

Articol aparut in Monitorul de Suceava, 15 septembrie

Fostul prefect al Sucevei, actual subprefect demisionar - dupa ce guvernul i-a dat o haina functionareasca cu un numar mai mic, asteapta cu rabdare ca premierul Tarceanu sa se sinchiseasca sa-i accepte eliberarea din inalta functie publica, ceea ce echivaleaza, - in acest moment - cu obtinerea dreptului legal de a face politica si de a candida in alegeri.

Domnul Orest Onofrei a fost dintotdeauna un tip simpatic si nu spun asta, pentru ca in urma cu vreo cateva saptamani ma cataloga ca fiind prietenul sau. L-am cunoscut pe vremea cand era consilier judetean, la inceputul anilor 2000, cand se detasase intr-un fel de lider al opozitiei si cand toata lumea astepta cu nerabdare interventiile sale, mai totdeauna pline de umor.

A venit momentul alegerilor din 2004, cand proaspatul deputat ales pe listele aliantei D.A. PNL-PD, a renuntat la cariera parlamentara, preferand sa devina prefect de Suceava si sa imbrace haina apolitica la 1 ianuarie 2006, chiar daca insusi domnia sa aprecia ca e imposibil sa te culci seara penelist si sa te trezesti dimineata apolitic. Aici a avut mare dreptate domnul Onofrei, care, dupa un somn mai lung, asteapta sa se trezeasca pedelist, chiar daca guvernul nu pare sa fie dispus sa il ia prea repede in seama. Asta, pentru a-i preda o lectie de realitate politica de genul "sa nu uiti Darie" celui care, in debut de mandat, se plimba semet prin targul de la Gura Humorului, calarind un armasar botezat, cum altfel decat "marzac" si imbracat in straie traditionale de cowboy.

Acum, in preajma alegerilor uninominale, Orest Onofrei se vrea senator si colegial ii urez mult succes, insa sper - daca cumva va fi sa ajunga in Parlament, sa nu mai accepte propunerea de a se dezbraca de haina politica, pentru a o imbraca, din nou, pe cea de prefect.

Cred insa ca acest lucru nu se va intampla, nu pentru ca domnul Onofrei nu ar ceda insistentelor, ci, pentru simplul motiv ca partidul domniei sale va ramane in afara guvernarii viitoare, asteptand cuminciori cantecul de lebada al cucuvelei de la Cotroceni. Ceea ce nu ar fi rau de loc pentru o Romanie care are nevoie, mai mult ca oricand, de intelegere, respect si determinare politica.

2 comentarii:

Anonim spunea...

oricine castiga alegerile in toamna, vin vremuri grele...pentru economia romaniei si multe provocari...

sincer, nu mai stiu cu cine as vota: eu am o viziune de dreapta dar in romania conteaza mai mult oamenii decat ideologia; astept sa vad daca Dl nastase si Mitrea vor mai juca roluli importante in psd, caz in care nu votez cu acest partid; oricum, dezamagirea e mare, pt prima oara nu stiu exact cu cine sa votez pt ca in toate partidele aproape aceleasi figuri le vedem...
VREM SCHIMBARE IN CLASA POLITICA, dar una reala nu cu vorbe

Silviu

Ioan Catalin Nechifor spunea...

@Silviu

sa stii ca foarte multi nu stiu cu ce partid sa voteze, dar, dupa campania electorala, vor capata probabil incredere in anumiti candidati. Vreau sa iti spun ca in toamna anului trecut, pentru alegerile europene, m-au votat foarte multi care in viata lor nu credeau ca vor ajunge sa voteze cu PSD. Asta inseamna votul uninominal.