luni, 29 septembrie 2008

Buna dimineata, Romania!

Editorial aparut in Monitorul de Suceava, luni 29 septembrie

Dupa o noapte lunga si intunecata, care a inceput in urma cu 4 ani, se pare ca Romania incepe sa se trezeasca la realitate. imbroboditi de catre cuplul Basescu - Tariceanu, cel care a promis sa traiti bine, romanii au tras un pui de somn, dupa principiul FeNeI-ului atat de drag locatarului de la Cotroceni - dormiti linistiti, alianta D.A. vegheaza. A fost un somn lung si agitat, cu momente de cosmar de neimaginat de catre o persoana normala.

O tara normala, locuita de oameni normali, avand un calendar precis al integrarii europene, alaturi de un statut de apartenenta clara la Tratatul nord-atlantic, cam asta inseamna Romania momentului 2004, atunci cand PNL si PD au preluat cu forcepsul guvernarea castigata pe drept de PSD.

Cei care citesc ceea ce scriu, stiu deja ca de putine ori am utilizat spatiul Monitorului pentru a vorbi de propriul partid, considerand ca sunt si asa mult prea multe probleme ale Romaniei, atat inauntrul zonei politice, cat si in afara ei. De data asta nu pot sa ma abtin si vreau sa va impartasesc cateva impresii pe care le-am trait alaturi de cei peste 10.000 de pesedisti prezenti sambata trecuta la Congresul extraordinar, in urma caruia ne-am prezentat oferta de guvernare comuna PSD si PC, precum si candidatul pe care il sustinem pentru postul de premier incepand cu decembrie 2008, Mircea Geoana. Sambata am simtit cu adevarat ca revenirea la guvernare sta in vointa noastra, a celor care gandim de stanga, la fel cu majoritatea romanilor. Sambata am aflat ca PSD revine in forta pe piata politica, iar marturie stau transmisiile ample televizate, atat pe posturile specializate de stiri, Antena 1 si 3, respectiv Realitatea, cat si pe postul national de televiziune.

A fost de fapt ultima mare lansare de candidati pentru colegiile uninominale, dupa cele ale PD-L si PNL, care au trecut prea putin remarcate de televiziuni si agentii de presa. Iar acest lucru inseamna mult, pentru ca, dupa mine, rolul mass-mediei este in principal de a se pozitiona ca opozitie la guvernare, implicit alaturi de partidele de opozitie, iar acum PSD este asimilat ca fiind singurul partid de acest fel, singurul care nu a fost partas la dezastrul ultimilor 4 ani de guvernare PNL-PD.

Azi asistam la incercarea disperata a democrat-liberalilor si a presedintelui lor, Traian Basescu, de a se departaja de PNL, de parca actualul PD-L nu ar fi avut ministri in cabinetul Tariceanu I, si din partea PD, si din partea PNL. Strategia lui Stolojan, propus de PD-L pentru sefia Palatului Victoria, este o stratagema utilizata si in guvernarea CDR, atunci cand democratii condusi de Roman si ulterior Basescu s-au spalat repede pe maini de praful scandalurilor din cadrul coalitiei celor 15.000 de specialisti. Asa cum nu le-a tinut atunci, asa nu le va ajuta nici acum, pentru simplul motiv ca maturitatea la care a ajuns electoratul din Romania a atins un nivel suficient de mare, ca sa ii permita sa deosebeasca neghina de secara si dreptatea de adevar mult propovaduite in campania din 2004. Un lucru e clar, PSD se indreapta catre guvernare, iar disperarea incepe sa pluteasca in tabara PD-L, mult mai mult decat in tabara PNL, acestia din urma beneficiind foarte mult de situatia politica confuza, conform principiului cand doi se cearta, al treilea castiga. PNL castiga prin faptul ca inca nu a ajuns atat de jos in optiunile electoratului, asa cum a fost cazul PNtCD-ului, trimis in afara Parlamentului in alegerile din 2000.

Va fi o guvernare grea, asumata responsabil, care va trebui sa tina cont de necesitatea identificarii unei viziuni de dezvoltare, care sa fie impartasita de cat mai multi romani. Astazi, dupa 4 ani de guvernare de dreapta, dupa un esec pe linie in integrarea europeana, viziunea nu poate sa fie alta decat concentrarea pe absorbtia fondurilor structurale, singura varianta de a scoate Romania din criza politica creata de copresedintii defunctei Aliantei D.A., Basescu si Tariceanu, si evident din criza financiara care bate la portile Balcanilor. O zi buna, Romania, sa ai grija de tine!

Niciun comentariu: