duminică, 31 august 2008

Escaladarea conflictului din Osetia de Sud

Articol aparut in Crai Nou, 27 august 2008

Imi aduc aminte zilele premergatoare declararii unilaterale a independentei Kosovo, atunci cand foarte multi oficiali europeni ne acordau garantii serioase asupra faptului ca o ulterioara separare pe criterii nationaliste nu va mai avea loc nicaieri, indiferent de localizarea teritoriala si de presiunile internationale.

Teama noastra, a parlamentarilor europeni reprezentanti ai Romaniei era justificata (in treacat fiind spus, noi cei din PSD afiliati la socialistii europeni am fost cam singurii parlamentari care s-au opus pe fata recunoasterii Kosovo), avand in vedere o posibila extindere a fenomenului mai degraba catre Moldova cu a ei republica separatista Transnistria, decat catre Georgia.

Iata ca, la distanta de numai cateva luni, precedentul Kosovo se repeta. Rusia a recunoscut oficial existenta acestui nou teritoriu Osetia de Sud, iar escaladarea conflictului pare sa fie o chestiune de zile, in timp ce ONU, cu al sau Consiliu de Securitate, precum si Uniunea Europeana, cu toate prerogativele sale pe linie de relatii externe, par sa se cufunde, incet, dar sigur, intr-o zona umbrita, de acceptare tacita a unei solutii gasite la marea masa a compromisurilor globale.

Campania electorala din Statele Unite, relansarea pe scena mondiala a Rusiei, fragilitatea institutionala a Uniunii Europene, in special dupa votul negativ exprimat de Irlanda la adresa Tratatului de la Lisabona, toate aceste sunt premise, sau factori care influenteaza o anumita pozitionare si solutionare a acestui nou conflict din zona Marii Negre. Iar noi romanii, ramanem ca de multe ori in trecut descoperiti in fata unor decizii care ne-au influentat soarta si viitorul. Ramanem, in continuare, fara o reactie semnificativa sa acceptam ceea ce negociaza altii si cel mai trist lucru este ca acolo sus, in sferele de putere ale Romaniei, ne definim in continuare ca fiind incapabili sa invatam din greselile din trecut.

Niciun comentariu: