luni, 11 august 2008

Batalia pentru uninominal

Au trecut mai bine de 18 ani de la Revolutia din decembrie. Unii ar putea spune ca sunt multi, altii, din contra, vor zice ca e putin. La varsta majoratului, un adolescent nu e pregatit pentru viata, dar este decis, mai mult ca oricand, sa incerce sa dea piept cu greutatea de a-si duce pasii personali acolo unde crede, sau poate doar i s-a spus, ca libertatea inseamna doar avantaje si in nici un caz obligatii. Visul unui adolescent este bineinteles unul feeric, unul plin de entuziasmul asteptarii prea lungi, insa, pe masura, greutatile sunt la fel de mari, iar deziluzia esecului, poate fi uneori fatala.

Schimbarea unui mod de viata, a modului de a fi, pana la urma urmei, este cea care decide sensul evolutiei, spre mai bine, sau, din contra, spre mai rau. Liberul arbitru e cel care iti poarta, sau nu, de grija, insa in multe situatii, propria soarta ti-o poti decide chiar tu, cu conditia ca asteptarile si obiectivele propuse sa fie in concordanta cu ceea ce reprezinti si cu ceea pentru care te-ai pregatit. In plus, un dram de noroc e intotdeauna binevenit.

Iata ca, acum, la varsta majoratului, Romania isi joaca propria soarta. Pentru prima oara va fi vot uninominal pentru desemnarea deputatilor si senatorilor. Asteptarile sunt mari, poate prea mari, pentru ca s-a spus, de la vladica la opinca si mai chiar mult poate, ca votul uninominal va schimba clasa politica. Va fi, prin urmare o mutare radicala, de la un parlament unde functiona un algoritm politic, rezultat in urma ponderii formatiunilor in cele doua camere, la un parlament format din indivizi alesi individual, de multe ori fara un sprijin clar din partea vreunui partid.

Cum vor actiona alesii uninominali la diferitele activitati parlamentare, cum vor vota legile tarii, sau motiunile de cenzura? Am impresia ca nimeni nu s-a gandit la acest lucru, poate si datorita faptului ca foarte putini cred in votul uninominal si mult prea putini si-l doresc cu adevarat, in pofida faptului ca partidele politice au dat deja in clocot la stabilirea candiatilor pentru colegiile uninominale.

2 comentarii:

Anonim spunea...

EU CRED CA uninominalul este un pas inainte fata de ce exista pana acum, desi nu va rezolva probleme majore, cum ar fi interesele private ale unor alesi mai presus de cele generale si lipsa eficientei in functionarea parlamentului;

cei alesi or sa aiba sprijinul partidului lor, nu intelg de ce nu ar avea-o.

cu uninominalul speram ca celor alesi anul acesta sa le fie rusine sa se mai prezinta peste 4 ani daca nu fac ceea ce promit in parlament; iar partidele nu or sa mai poata propuna chiar pe orisicine pe liste ca pana acum (pe cai care dau mai multi bani de obicei..)

Silviu

Ioan Catalin Nechifor spunea...

@silviu

eu nu as miza pe rusinea parlamentarilor, insa trebuie sa facem o diferentiere, nu poti sa ii ceri unui primministru, sau sefului camerei sa fie foarte activ in colegiul care la trimis in parlament si atunci cum va deconta votul peste patru ani?