miercuri, 9 iulie 2008

Vive la France

Franta a preluat fraiele Europei, pentru o perioada de 6 luni, iar presedintele Nicolas Sarkozy va veni maine in Parlamentul European, pentru a se adresa legislativului si pentru a prezenta prioritatile pentru viitor. Dupa terminarea summitului G8 din Japonia, la care atmosfera a fost suficient de destinsa, inclusiv prin abordarea unei tinute "senza cravata", deputatii europeni asteapta sa auda direct de la sursa, care sunt perspectivele globale de dezvoltare pentru anii urmatori.

Franta are o pozitie privilegiata in cadrul Uniunii, este cel mai mare stat membru, din punct de vedere al suprafetei - 632.800 km2, avand peste 6.3779.000 locuitori. Mai trebuie spus inca ceva, mai ales acum cand criza energetica s-a instalat deja la nivel global. Franta detine o capacitate nuclear - energetica considerabila, peste 42% din energia primara consumata fiind din surse nucleare, iar dependenta de importuri este de abia 51.6%, in timp ce Malta, de exemplu, depinde aproape in totalitate de energia importata. In Romania, ponderea in consumul primar de energie este de doar 3,7% din sursa nucleara de la Cernavoda, insa dependenta de importuri este totusi redusa, circa 27%, avand in vedere diversificarea de care dispunem in ceea ce priveste sursele de energie.

In al doilea rand, discutam de ceva vreme de criza alimentara si de reforma politicii agricole comune. Iata cativa indicatori interesanti: Franta are 567.000 de ferme agricole, cu o medie a exploatatiilor de peste 49 hectare/ferma si cu un venit per capita in agricultura de circa 24.331 Euro. In comparatie, Romania are mult mai multe ferme, circa 4.256.000, insa suprafata medie este de 3 hectare, iar venitul este de 2.025 Euro / persoana implicata in agricultura. Din pacate pentru tara noastra, venitul din agricultura este cel mai redus din Uniunea Europeana, pana si vecinii nostri bulgari castiga mai bine, avand 2.720 Euro per capita. Sigura tara europeana care este sub indicele nostru la suprafata medie de teren, este Malta (1 hectar), insa nu putem compara o tara insulara cu fostul granar al Europei.

Iata ca, in pofida faptului ca Franta sta bine la indicatori in domeniul energetic si agricol, preocuparile de moment ale presedentiei franceze a Uniunii Europene sunt legate in mod clar tot de energie si agricultura. De ce? Pentru ca omul destept isi face iarna car si vara sanie. Pentru ca este deja evidenta imposibilitatea evitarii unei crize energetice si alimentare.

Ce facem noi - romanii, in acest timp? Facem politica. Care sunt prioritatile Romaniei? Lupta impotriva coruptiei, descatusarea de institutiile ticalosite ale statului.

Alo???? Bai statu roman, daca o mai tii mult asa, o sa ajungem rau de tot, nu de rasul curcilor pentru deja am ajuns la stadiul asta, insa o sa fim blestemati de cei care vor trai dupa noi.

Niciun comentariu: