miercuri, 16 iulie 2008

Tenebrele Internetului

74% dintre tinerii europeni, cu varste cuprinse intre 12 si 15 ani, utilizeaza in mod frecvent Internetul, alocand cel putin 3 ore pe zi. Aceste date sunt preluate din Eurobarometrul realizat la nivelul celor 27 state membre ale UE. In plus, copiii intervievati au raspuns ca au fost cel putin odata, in mod accidental, unor imagini cu caracter pornografic.

Nimeni nu contesta ca Internetul si mijloacele de comunicare au devenit instrumente indispensabile ale progresului social, economic si cultural, fara de care viata de astazi ar fi greu de imaginat. Odata cu deschiderea unui nou orizont, prin utilizarea tehnologiei informatiei si a comunicatiilor s-au creat si premisele aparitiei unor efecte negative, mai ales in randul copiilor care utilizeaza Internetul, precum si echipamentele si tehnicile moderne de comunicatie.

Comisia Europeana a prevazut acest lucru in urma cu multi ani, implementand pana in prezent un numar de 3 programe multianuale de protectie a copiilor care utilizeaza Internetul si alte tehnologii de comunicare, prin urmare propunerea unui nou program comunitar multianual, pentru perioada 2009 - 2013, devine o actiune fireasca si trebuie insotita de o alocare bugetara suficienta pentru a asigura atingerea obiectivelor propuse.

Fiind raportor shadow al comsiei pentru bugete (din partea PES), pentru propunerea privind protectia copiilor care utilizeaza Internetul si alte tehnologii de comunicare, am intrebat Comisia Europeana care a fost impactul primelor trei programe comunitare multianuale derulate pana acum, tinand cont ca s-au alocat peste 80 milioane Euro, in perioada 1999 - 2008.

In spiritul transparentei si eficientei cheltuirii banilor comunitari, trebuie sa ne asiguram ca efectul obtinut in urma aplicarii unui asemenea program, justifica alocarea financiara si contribuie la limitarea propagarii impactului negativ in randul copiilor care utilileaza Internetul.

Niciun comentariu: