miercuri, 9 iulie 2008

Rromii - o problema europeana?!

Articol aparut in Crai Nou - 9 iulie

Secolul trecut ar fi trebuit sa ramana mai mult timp pe retina europenilor, sau cel putin pe retina politicienilor. Problemele legate de incluziunea sociala, discriminarea rasiala, xenofobia si antisemitismul s-au aflat de multe ori printre cauzele care au stat la baza unor conflicte majore, cum ar fi cazul celui de al doilea razboi mondial, soldat cu pierderea a milioane de vieti omenesti si cu experienta traumatizanta a Holocaustului.

Una dintre ideile postbelice a fost ca astfel de lucruri sa nu se mai repete, urmarea fiind instituirea Comunitatilor Europene la mijlocul secolului trecut, transformate in urma mai multor reforme in ceea ce reprezinta astazi Uniunea Europeana. Cu siguranta, apartenenta la aceasta structura nu isi propune sa ingradeasca libertatea celor 27 de state membre, sau sa interfereze brutal in activitatea lor interna.

Dar nici nu poate fi tolerata actiunea guvernului de dreapta italian, condus de Silvio Berlusconi, prin care se doreste amprentarea tuturor rromilor stabiliti in peninsula italiana. Explicatiile oficialilor italieni sunt inacceptabile, tocmai prin incercarea de a se ambala acest proiect intr-o maniera comerciala, afirmandu-se ca amprentarea rromilor ar fi spre binele lor, pentru a putea beneficia de drepturile legale. Acest demers, avand originea in campania pentru alegerile parlamentare, trebuie catalogat ca o incalcare flagranta a Chartei Drepturilor Omului si trebuie condamnat ca atare.

Problema populatiei rroma nu este una exclusiva a statului italian, dar nici una care sa ne apartina noua, romanilor. Minoritatea rroma este singura minoritate apatrida de pe continentul european si chiar din intreaga lume, spre deosebire de ceilalti locuitori ai Uniunii Europene, care apartin altor minoritati nationale si care se bucura de existenta unui stat national propriu. Rromii se regasesc aproape peste tot in Uniunea Europeana, de la Marea Neagra, la oceanul Atlantic si de la Mediterana la Marea Baltica, dar nu au un stat pe care sa se bazeze, care sa ii sprijine si care, eventual, sa ii primeasca inapoi.

Iata de ce, in acest context, obligatia Uniunii Europene este de a gasi solutii realiste pentru a rezolva acest caz, care poate sta la baza aparitiei de noi tensiuni sociale si nationaliste in Europa. Primul pas a fost facut, recunoscandu-se existenta acestei probleme si discutandu-se deschis in Parlamentul European.

Mai ramane sa gasim caile prin care vom putea contribui la o mai buna incluziune sociala a rromilor, acolo unde acestia au hotarat sa se stabileasca, in virtutea principiului general valabil de libertate de circulatie a cetatenilor pe tot teritoriul uniunii. Si un ultim lucru, poate cel mai important, SA NU UITAM.

Niciun comentariu: