joi, 10 iulie 2008

Regiunile sarace din Europa

Astazi am depus o declaratie scrisa in Parlamentul european privind bugetul Uniunii Europene pentru 2009, prin care am solicitat un sprijin real pentru regiunile sarace, ca expresie a solidaritatii europene, prin disponibilizarea unui buget mai consistent ca expresie a principiului solidaritatii europene.

O noua abordare bugetara trebuie sa contina o mai buna intelegere a dificultatilor si nevoilor cu care se confrunta regiunile mai sarace, urmand sa se asigure o finantare mai consistenta, care, prin monitorizarea progreselor de dezvoltare de catre institutiile europene competente, va conduce la o reducere a disparitatilor si la asigurarea coeziunii economice si sociale.

Chiar daca bugetul pe 2009 (116,7 miliarde Euro) va fi mai mic in termeni reali fata de cel de anul precedent, printr-o mai buna alocare de resurse si prin monitorizarea mai stricta a cheltuielilor ne vom putea atinge obiectivele legate de cresterea economica, crearea de noi locuri de munca, schimbarile climatice si nu in ultimul rand construirea unei Uniuni durabile.
Romania trebuie sa beneficieze de sansa de a reduce diferentele semnificative de dezvoltare fata de alte state membre ale Uniunii Europene.

Pentru tara noastra, aceasta schimbare de optica bugetara poate aduce o veste buna in privinta finantarii regiunilor de dezvoltare, intrucat 6 dintre cele 8 regiuni de dezvoltare din Romania fac parte dintre cele mai sarace 15 regiuni ale Uniunii Europene, ultima din acest clasament ramanand si acest an regiunea de dezvoltare Nord Est. Asadar, beneficiem din nou de o sansa importanta in ceea ce ar trebui sa fie lupta si preocuparea noastra permanenta de a reduce diferentele semnificative care ne separa de regiunile statelor vest europene, in termeni economici, sociali, culturali si de civilizatie.

Responsabilitatea adoptarii bugetului UE apartine Parlamentului European si Consiliului UE, la finalul anului in curs.

2 comentarii:

Anonim spunea...

Daca am inteles bine, ceea ce ati cerut prin declaratia catre Parlamentul european este o finantare mai consistenta pentru cele 6 regiuni ale Romaniei, care se afla inca printre cele 15 regiuni sarace ale Uniunii europene.
Ideea cu monitorizarea de catre institutiile europene competente, ale procesului de dezvoltare regional este interesanta, dar nu fara a lansa cateva reactii de genul: de ce ar trebui sa fie institutiile europene cele care monitorizeaza si nu alte institutii mai "locale"? Unde este responsabilitatea locala, in speta, regionala?

Ioan Catalin Nechifor spunea...

Da si nu. Am cerut resurse pentru toate regiunile sarace din UE, nu doar pentru cele 6 din tara noastra. Politica europeana trebuie sa raspunda nevoilor europene si nu nevoilor unui stat membru.

Sigur ca Romania ar putea profita de o redistributie mai consistenta a banilor pe zona regiunilor sarace, dar cred ca nimeni nu doreste sa fie in locul nostru.

Cat priveste monitorizarea, atat timp cat banii sunt de la nivelul european (Comisia Europeana) este firesc sa discutam despre institutiile europene si nu cele nationale in procesul de audit, monitorizare, evaluare si asa mai departe. Responsabilitatea locala/regionala nu poate compensa nevoia unui control comunitar.