luni, 14 iulie 2008

Politica de vara

Editorial aparut in Monitorul de Suceava - luni 14 iulie

"In viata exista doua mari tragedii. Una e sa nu obtii ceea ce iti doresti. Cealalta e sa obtii". George Bernard Shaw afirma acest lucru si inclin sa ii dau dreptate. Suntem in plina vara si pentru ca dupa vara vine toamna, iar toamna se numara bobocii, cred ca este necesara o analiza politica, in contextul paradigmei dorinta - putinta, exprimata mai sus.

Daca ar fi sa ne intoarcem la momentul toamnei anului 2004, foarte putini erau cei care credeau in victoria lui Traian Basescu si a aliantei Dreptate si Adevar. Dubla „tragedie” a acelui moment, prin pierderea guvernarii de catre PSD si instaurarea unui nou ciclu politic in jurul PNL si PD, nu a adus si schimbarea in bine promisa de catre Traian Basescu in campania electorala.

Cu toate ca trimiterea PSD in opozitie a fost clamata triumfal - ca o victorie a poporului, de catre noua putere de dreapta, putinta guvernantilor condusi de Calin Popescu Tariceanu a fost cu mult sub nivelul dorintei. „Sa traiti bine!” a ramas un simplu slogan, lupta impotriva coruptiei a constituit doar un atribut al luptei politice, iar izolarea Romaniei in toate punctele cardinale, si spre rasarit, catre Rusia, dar si la vest, spre Uniunea Europeana, ne-a adus in situatia de a fi descoperiti in fata noilor schimbari globale legate de criza energiei si a alimentelor.

Prin urmare, aproape nimic bun pentru cei care au castigat in 2004. Pentru cei care au pierdut, mai precis pentru PSD, au fost cativa ani de framantari interne, de schimbari si de reveniri, care pana la urma nu au reusit decat sa produca o pierdere electorala de cateva procente.
Revenind la momentul 12 decembrie 2004, la finalul turului II, elementul determinant al schimbarii centrului de greutate al puterii a fost tradarea PUR-ului, care a cedat rugamintilor presedintelui Basescu, acceptand trecerea in barca puterii si participarea la guvernare, fiind catalogati ulterior drept „solutia imorala”, chiar de catre artizanul tradarii - noul presedinte ales al Romaniei.

Acum patru ani PSD si PUR decideau la nivel central constituirea unei uniuni nationale. Istoria se repeta, iar in urma cu trei zile, consiliile nationale ale PSD si PC (fostul PUR) au hotarat sa inceapa un nou proiect electoral comun, validand o oferta de guvernare pentru urmatorul ciclu politic.

Principiile sunt in mare masura aceleasi, spre deosebire insa de momentul 2004, acum este nevoie de o incredere reciproca mai mare si de asigurarea unor garantii prin care sa nu mai existe posibilitatea unei tradari, asa cum a fost in trecut, pentru ca acum, ca si atunci, Traian Basescu va fi un actor important al crearii majoritatii parlamentare si al instalarii guvernarii.
Vom vedea in scurt timp cum evolueaza politica romaneasca, vom vedea daca suntem capabili sa invatam din greselile trecutului si sper ca paradigma dorinta - putinta sa nu se mai repete, pentru ca in urmatorii patru ani avem nevoie de o guvernare sociala consecventa, de genul aceleia din perioada 2000-2004.

Niciun comentariu: