vineri, 4 iulie 2008

Nereguli financiare la SAPARD?!

In ultima perioada, au aparut informatii despre neregulile aparute in executarea unor proiecte europene in agricultura.

Aceste incalcari ale reglementarilor comunitare nu ar fi singulare, mai ales ca in urma cu cateva zile, Bulgaria a fost incriminata de catre Comisia Europeana si s-a dispus suspendarea platii ajutoarelor pentru 572 de proiecte, cu o valoare de 93,5 milioane Euro.

Pentru a clarifica situatia din Romania, am adresat o intrebare Comisiei Europene, solictand sa se precizeze daca sunt prevazute intarzieri ale platilor care ar putea sa influenteze inchiderea Programului SAPARD in Romania la sfarsitul acestui an.

Programul SAPARD a creat premisele tehnice si financiare necesare agriculturii din Romania in vederea integrarii acestui spatiu rural in mecanismele de profil ale Uniunii Europene. Astfel, fondurile derulate prin Agentia SAPARD si ulterior Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit, au contribuit direct la dezvoltarea economica si sociala a mediului rural, au sustinut autoritatile locale in efortul lor de a imbunatati infrastructura si conditiile de viata ale cetatenilor si au oferit sprijin producatorilor privati, asociatiilor cu profil agricol si societătilor comerciale agricole.

Exista informatii, ca urmare a controalelor recente efectuate de Comisia Europeana in Romania, conform carora au fost descoperite anumite nereguli privind implementarea si executarea unor proiecte. Unele din aceste nereguli au fost descoperite si raportate Comisiei Europene de catre Curtea de Conturi a Romaniei. Astfel de situatii, avand in vedere cazurile similare din alte tari membre ale UE, ar putea sa conduca la stabilirea de sanctiuni, cum ar fi intarzierea platilor sau chiar suspendarea temporara a acestora.

In plus, am solicitat Comisiei Europene sa prezinte Parlamentului:

● numarul proiectelor prezentate de Romania in cadrul Programului SAPARD, precum si suma totala deja alocata pentru aceste proiecte;
● proiectele pentru care s-au efectuat deja plati si care au facut obiectul suspiciunilor in ceea ce priveste implementarea si executia acestora;
● urmatorii pasi in ceea ce priveste neregulile mentionate anterior (daca exista posibilitatea unor sanctiuni similare si/sau a unei monitorizari, ca in cazul celor recent introduse in alte state membre).

Ar fi pacat sa ratam capitolul agricultura, cu toate ca ne straduim la nivel de tara sa facem tot ce este necesar ca banii europeni sa fie pierduti, sau diminuati in cel mai bun caz.

Acest demers se doreste a fi un semnal de alarma si pentru Guvernul Romaniei si Ministerul Agriculturii, pentru a mai salva ceea ce poate fi salvat.

Un comentariu:

Anonim spunea...

greu sa utilizezi fondurile europene atunci cand nu ai capacitate administrative mai ales la nivel local si ca cei din clasa politica nu is fac meseria cum trebuie, mai ales deputatii care ar trebui sa se implice mult mai mult in judetele pe care le reprezinta in parlament; cei mai multi nici nu calca prin aceste judete odata alesi; exemplu d-l geoana, d-l blaga, d-l antonescu etc...

Silviu