marți, 29 iulie 2008

Dupa noi, potopul

Editorial aparut in Monitorul de Suceava, luni 28 iulie

Principiile monarhiei franceze, într-una dintre cele mai înfloritoare epoci de dezvoltare, s-au perpetuat peste timp, singura schimbare constând în dimensiunea posibilă a schimbării. Pe atunci, în vremea autoproclamaţilor regi soare, prosperitatea era privită ca un fapt obligatoriu, indiferent de costuri şi indiferent de suferinţa poporului. Acum, această abordare egoistă, prin care interesul personal este pus mai presus de interesul de grup, a atins un nivel de acoperire globală, greu de imaginat în urmă cu câţiva ani.

Practic, dorinţa de mai bine, de a genera profit şi de a beneficia de prosperitatea dobândită, indiferent de calea urmată, a pus stăpânire pe mai toate activităţile umane. Egoismul personal poate fi regăsit peste tot, plecând de la domeniul economic, acolo unde goana după profit nu mai poate ţine cont de nimic, trecând prin zona acţiunii sociale, în care, nu de puţine ori, costul unei vieţi omeneşti este impropriu calculat în monede mai mult sau mai puţin convertibile, ajungând, dacă vreţi şi în zona sportului, unde dopajul şi blatul încalcă flagrant dorinţa baronului de Coubertin - părintele olimpismului modern, de a avea un sport emancipat pentru toţi.

Am ajuns prea departe, am depăşit deja bariere care păreau de netrecut, am exclus aproape în totalitate raţiunea din ecuaţia profitului, alături de necesitatea de a asigura condiţii de viaţă echitabile pentru cei care vor veni după noi. Iar natura, sau dacă vreţi Divinitatea, nu ne iartă. Am fost păsuiţi vreme de secole, am fost lăsaţi pradă dorinţei de înavuţire cu orice preţ, însă acest lucru nu ne mai este acceptat. şi din această cauză, apar şi dezastrele naturale.

Am depăşit echilibrul şi aşa instabil, pe care cei care partajează viaţa pe pământ au încercat în milioanele de ani de existenţă să îl conserve. Iar acum plătim preţul ignoranţei şi al nesăbuinţei. Plătim cu vieţi omeneşti, cu viaţa animalelor de prin gospodării şi cu a celor din sălbăticie, plătim un cost al agoniselii pierdute pe apa sâmbetei.

Vina nu trebuie căutată departe, însă în nici un caz nu ne aparţine doar nouă, celor care locuim pe tărâmul sucevean, atât de încercat în ultimele zile, după furtunile extreme şi precipitaţiile abundente care s-au abătut asupra multor localităţi din judeţ.

Suntem beneficiarii schimbărilor climaterice, schimbări despre care tot auzim de o vreme încoace, dar din păcate se face prea puţin. Atunci când rapoartele oamenilor de ştiinţă sunt alarmante, opinia publică şi factorii de conducere sunt mai degrabă sceptici, iar primele măsuri adecvate ajung să fie luate prea târziu. Abia după ce plătim cu viaţa şi cu agoniseala şi nici măcar atunci nu suntem convinşi că facem ceea ce trebuie, pentru că de multe ori, ceea ce nu ne afectează personal, ne interesează mai puţin.

Dezastrul de săptămâna trecută ar trebuie să fie un semnal de alarmă pentru toţi şi pentru cetăţenii obişnuiţi, care trebuie să se pregătească pentru asemenea evenimente, dar şi pentru autorităţi, care au obligaţia să apere viaţa cetăţenilor, chiar şi condiţii extreme.

Sper să găsim înţelepciunea necesară şi să facem ceea ce trebuie, astfel încât după noi să nu fie potopul, ci, mai degrabă o continuare a vieţii noastre frumoase şi liniştite pe acest tărâm sucevean. 

4 comentarii:

Anonim spunea...

aveti dreptate.

capitalismul are nevoie de valori morale, altfel apar probleme economice, sociale etc.

pentru moment, pentru multi dintre noi, ce conteaza este profitul pe termen scurt, fara sa luam in considerare efectele actiunilor noastre asupra celorlati.

in romania, dupa parerea mea, acest lucru se produce datorita:

-lipsei de educatie civice

-ignorantei

-nepasarii (atat a proprietarilor de paduri -cred ca a fost o idee proasta sa dam padurile in proprietate, consecintele le vedem acum- dar, mai ales, a politicienilor care nu iau masuri);

-dorintei de a se imbogatii cu orice pret pentru a cumpara masini si case de lux si arata celorlati cat de "smecheri" suntem.

intr-o democratie trebuie sa exista respectul binelui comun si institutii care sa functioneze pentru a ii trage la raspundere pe cei care nu respecta legea. altfel minoritatea la putere profita de functii pentru a se imbogatii din avutia publica. moralitatea celor care fac legea este esentiala, noua asta ne lipseste in acest moment, cred eu.

Silviu

Marius Visan spunea...

De ce nu se investeste in educatia copiilor, cu totii cu siguranta privim scolile noastre si ce observam, generatii intregi de oameni care au intiparit in minte ca spaga e la putere, daca intra intr-o problema da mama sau tata bani si scapa. Nu mai merge asa, gata, se va sfarsit!

As vrea sa vad cativa elevi care au terminat liceul pe forte proprii, fara spaga la BAC etc.

Aici e problema, totul e din educatie si de ce nu cei 7 ani de acasa, bun simt si respect reciproc.

Zii copiilor ca nu e frumos sa arunce pe jos, orice chiar si tigara, zii copiilor ca nu e bun sa rupa lemnul si rezultatele se vor observa, in timp.

Gata cu generatiile de sacrificiu!

Ioan Catalin Nechifor spunea...

@ marius

da, gata cu generatiile de sacrificiu, insa cu cine incheiem acest proces? cu unii care nu vor altceva ddcat sa ne tina in negura necunoasterii?

Ioan Catalin Nechifor spunea...

@silviu

cine promoveaza in Romania educatia civica? Scoala, familia, mass media? Nu cred ca avem inca acda veriga institutionala creata pentru a produce cetateni.