joi, 26 iunie 2008

Tenebrele Internetului

In aceasta perioada Parlamentul European incearca sa stabileasca un program comunitar multianual pentru protectia copiilor care utilizeaza Internetul si alte tehnologii de comunicare, iar in calitate de membru al comisiei pentru bugete, voi realiza un raport de opinie shadow, pentru socialistii europeni.

In urma cu 15 ani, nimeni nu putea anticipa o asemenea dezvoltare a tehnologiilor de comunicare, care sa conduca in prezent la extinderea cyber-criminalitatii si multiplicarea surselor de informatie cu caracter violent, rasist, xenofob si care promoveaza terorismul la scara mondiala. Dezvoltarea Internet-ului, aparitia tehnologiei GSM si a serviciilor de tip SMS si MMS, precum si comercializarea pe scara larga a telefoanelor mobile dotate cu camera foto si video, a permis extinderea nepermisa si aproape necontrolabila a unor adevarate retele virtuale malefice, care au drept tinta copiii si adolescentii.

Iata de ce Parlamentul European si Consiliul UE trebuie sa protejeze grupurile tinta vulnerabile, fiind necesara alocarea de resurse financiare, la dispozitia statelor membre, precum si definirea programelor multianuale pentru protectia in utilizarea Internet-ului si a celorlalte tehnologii de comunicare. In cativa ani, copiii si adolescentii de astazi vor deveni cetateni europeni cu drepturi depline; iata de ce trebuie facute toate demersurile pentru ca valorile europene pe care le promovam impreuna de jumatate de secol sa poata fi duse mai departe.

Programul comunitar multianual privind protectia copiilor care utilizeaza Internetul si alte tehnologii de comunicare isi propune, printre altele, promovarea unui mediu "curat" pe Internet, sensibilizarea publicului larg cu privire la existenta acelor retele virtuale malefice, reducerea continutului ilegal - care promoveaza violenta, xenofobia, rasismul si terorismul, precum si realizarea de schimburi a celor mai bune practici in lupta impotriva cyber criminalitatii.

Raportul privind program multianual pentru protectia copiilor care utilizeaza Internetul si alte tehnologii de comunicare va fi votat, cel mai probabil, in sesiunea plenara din octombrie 2008.

Niciun comentariu: