marți, 10 iunie 2008

Rromi si gunoaie - o alaturare nefericita

Grupul PES (socialistii europeni) din Parlamentul European se intruneste la Napoli pentru 3 zile. Printre subiectele intalnirii anuale se pot aminti: pregatirile pentru summit-ul UE-Rusia, conferinta Euromed, discutii cu Walter Veltroni, presedintele PD (Partito Democratico).

In plus, pe langa obisnuitele grupuri de lucru pe transport, cultura, comert international, va avea loc un grup de lucru adhoc pe tema populatiei rroma.

Asadar, astept cu nerabdare seara asta, pentru a putea vedea pozitia colegilor din parlament, dar mai ales a italienilor, in ceea ce a tinut cap de afis in presa italiana, in perioada alegerilor.

Ceea ce ma nemultumeste este posibila asociere rromi - gunoaie, pentru ca discutiile au loc la Napoli, iar Napoli este incepand cu 1 ianuarie 2008 capitala mondiala a gunoaielor. Sper ca temerea mea sa fie lipsita de fundament si sper ca in urma discutiilor sa putem gasi solutii la problemele cu care se confrunta rromii in Europa.
Si sper ca autoritatile italiene sa gaseasca o solutie rapida pentru a rezolva problema gunoaielor ramase de la anul nou. Ar fi pacat de Napoli, ca destinatie turistica si pentru locuitorii sai care risca in orice moment imbolnaviri severe.

Pentru unii aceste subiecte, separate sau nu, sunt greu de acceptat si mai ales de discutat public. Insa e de datoria noastra sa discutam deschis despre ceea ce inseamna toleranta fata de semenii nostri, indiferent de cultura, limba, religie sau culoarea pielii.

Si poate nu ar fi rau, daca intr-o buna zi, cu cat mai repede cu atat mai bine, am discuta de problemele romanilor care traiesc in peninsula italiana. Ar fi o dovada de maturitate si apartenenta europeana a statului roman, care, din pacate ramane inghetat in actiune intr-o problema de o asemenea dimensiune.

2 comentarii:

Petrisor Socol spunea...

haideti sa recunoastem ca rromii sunt o problema a noastra, a romanilor, ca trebuie sa ne facem curat in ograda.

Ioan Catalin Nechifor spunea...

@ petrisor

Nu e o problema exclusiv romaneasca. Populatia rroma care se regaseste in prezent la nivel european, cu sau fara acte, provine din mai multe tari. Ungaria si Bulgaria de exemplu. Pe de alta parte, daca gandim din punctul de vedere pe care l-ati afirmat, ar trebui la randul nostru sa cerem socoteala Indiei, pentru ca de acolo provin rromii.

Problema reala este ca astazi in Uniunea Europeana traiesc, dupa unele estimari, peste 1 milion de rromi, ceea ce depaseste cu mult populatia unor state membre (Cipru, Malta). Prin urmare nu poate fi ignorata la nesfarsit problema rroma si pusa exclusiv in circa Romaniei. O sa revin cu post despre discutiile care au avut loc la Napoli, despre care eu unul nu sunt multumit.