miercuri, 11 iunie 2008

Romania e o tara europeana

3 zile la Napoli mi-au fost de ajuns pentru a realiza ca Romania e intr-adevar un stat european.

Napoli, incoronata neoficial drept capitala europeana a gunoaielor are un numar surprinzator de similaritati cu capitala Romaniei, Bucurestiul. Nimic nu deosebeste zonea de intrare Voluntari de zona periferica napoletana. Mergand spre aeroportul Capodichino am avut ocazia sa vad mult comentatele mormane de gunoi. Poate ca dimensiunea sud italiana a deseurilor menajere neridicate e mai mare decat la noi, insa ceea ce in Romania continua sa fie normalitate - prezenta gunoaielor - la italieni e o problema cel putin de interes national. Berlusconi s-a aflat astazi in capitala Campaniei pentru a treia oara in vederea gasirii unei solutii. Din acest punct de vedere suntem superiori, pentru ca, daca imi aduc bine aminte, Basescu a rezolvat intr-o singura zi gunoaiele de la Glina.

Cladirile, chiar daca cele din Napoli au multi ani in plus ca varsta, sunt similare cu cele din Bucuresti. Contrastul surprinzator intre o zona mai buna si o zona mai famata este o emblema comuna. Diferenta o fac rufele intinse la uscat pe balcoanele minuscule (la noi din cauza temperaturii mai scazute acest fenomen nu a capatat o amploare cvasi-generala - inca). Si in al doilea rand prezenta mopedelor, scuterlor, motocicletelor si a altor ciudatenii pe doua roti, care sunt conduse de cine apunca, indiferent de varsta, aptitudini sau carnet de conducere si care pot cara aproape orice. Cel putin trei persoane o data, cumparaturile de rigoare, pizza livrata la domiciliu si multe altele.

Iarasi trebuie sa sesizez o diferenta fata de noi: aici, la Napoli, regulile de circulatie sunt optionale. Nimic nu iti ofera garantia ca poti circula in deplina siguranta. Prioritatea este inlocuita de volumul claxonului, semaforul este pentru meseriasi, calea de tramvai.si contrasensul sunt metode utilizate frecvent. Ce-i drept la nivelul actual al traficului nu stiu daca exista o alta varianta.

Ieri seara, dupa cockail-ul oferit de administratia orasului Napoli, am facut cativa pasi in zona centrala, acolo unde strazile perpendiculare nu au mai mult de 2,5 metri latime. Poluarea pe care o fac zecile de scutere care circula intr-o nebunie profunda, te determina sa spui pas la produsele culinare care te imbie in vestitele trattoria, sau pizzeria.

Un ultim aspect legat de starea drumurilor. Nimic deosebit intre Bucuresti si Napoli, nici in starea deplorabila a drumurilor, nici in lipsa indicatoarelor rutiere.

Ca sa inchei intr-o nota optimista, soferii de taxi italieni sunt mult mai bine pregatiti in "a te face la buzunar". Au un mod straniu de a calcula tariful cursei, insa rablele cu care te plimba nu sunt cu nimic mai presus decat solenzele, daciile 1310 sau loganurile care circula pe la noi.

Hai Romania, poate vineri ii batem pe italieni si le aratam ca suntem mai buni ca ei. La fotbal, pentru ca in celelalte domenii e mai greu de facut diferenta. Cel putin daca luam in calcul comparatia dintre Bucuresti si capitala de sud a Italiei - Napoli.

PS. Daca Italia, ca stat fondator al UE (alaturi de Germania, Franta si Benelux) are in prezent dupa un istoric european de jumatate de secol, asemenea disparitati, atunci Romaniei cam cati ani ii vor trebui pentru a ajunge la media europeana. Cei 20 de ani prezisi de Silviu Brucan se cam termina. De unde am plecat si unde am ajuns?

3 comentarii:

Anonim spunea...

faptul de a fi in europa nu rezolva toate problemele, depinde de fiecare tara sa isi amelioreze conditiile de viata si sa progreseze. iata ca alte tari, nefondatoare ale UE, au facut mult mai mult decat italia in mult mai putin timp.

ca sa stim cat de mult va mai dura transformarea romaniei intr-un stat modern si prosper, trebuie sa raspundem la intrebarea cat o sa mai dureze coruptia la nivel politic si cand o sa scapam de guvernantii actuali, atat de dreapta cat si de stanga;

Ioan Catalin Nechifor spunea...

@anonim
Problema e ce punem in loc. Avem o clasa politica pregatita, curata, nevirusata care sa astepte la coada guvenarii? Sincer nu cred, iar scrutinul din toamna, atat de mult laudatul si asteptatul uninominal, va aduce schimbarea dorita? Cred ca nu, dar ce putem face? Asteptarea poporului e atat de mare si de justificata incat orice se propune si promite schimbarea in mai bine, se aproba cu o larga majoritate.

Anonim spunea...

am avea o clasa politica competenta si gata sa se ocupe de interesele romaniei, dar ce se dau astia batrani la o parte? e atat mocirla in politica de la noi, incat tinerii sunt de cele mai multe ori scarbiti si fug cat vad cu ochii dupa cateva luni petrecute in politica. timpul o sa rezolve totul, dar din pacate si politicienii mai tineri, tot de la cei vechi invata naravurile....Exeple sunt cu carul, nu dau nume dar daca va ganditi un pic, o sa gasiti o gramada...