vineri, 20 iunie 2008

Politica agricola comuna

Parlamentul European a luat in discutie la Strasbourg, raportul privind politica de coeziune pentru integrarea comunitatilor vulnerabile, pentru o politica agricola comuna mai echitabila, cu o mai mare focalizare asupra familiilor de agricultori ce detin suprafete mici de teren. Aceasta abordare este cea mai benefica pentru tara noastra, unde micii fermieri si familiile de agricultori reprezinta cazul cel mai frecvent intalnit in agricultura romaneasca.

Politica agricola comuna trebuie sa devina mai echitabila, astfel incat stabilirea populatiei in zonele rurale cu profil majoritar agricol, sa devina posibila in contextul prefiguratei crize alimentare, iar adoptarea acestui raport va conferi Romaniei un sprijin substantial in lupta contra saraciei in zonele rurale, unde traiesc zece milioane de persoane si unde fenomenele de excludere sociala si teritoriala pun in pericol insasi existenta satului romanesc, precum si securitatea si siguranta alimentara.  

Este nevoie ca Parlamentul European sa insiste, „pe buna dreptate”, asupra mentinerii in zonele rurale a unor activitati ce genereaza venit si sa acorde o atentie deosebita exploatarilor de tip familial, dar si exploatarilor agricole mici si mijlocii. Prin focalizarea catre nivelul fermelor mici, de subzistenta, catre familiile de agricultori care detin suprafete reduse de teren, agricultura romaneasca va avea o sansa reala, crescandu-se in acest fel contribuatia acestui sector de activitate la Produsul Intern Brut.

Prin urmare, solicit Guvernului Romaniei sa faca demersurile necesare pentru ca acest raport sa fie implementat, pentru a salva ceea ce mai poate fi salvat in domeniul agriculturii, acolo unde integrarea europeana nu a adus nimic bun pana in prezent. 

Un comentariu:

Anonim spunea...

da, integrarea nu a adus mare lucru pentru romania in agricultura pentru ca este prea multa birocratie in institutiile din romania (mereu a fost asa)si ca oamenii nu sunt destul de bine informati si nici nu au capacitatea de a indeplini toate cerintele pentru a acceda fonduri...

Adi