joi, 26 iunie 2008

Lumea merge mai departe

Dupa cateva zile de orbecait in intunericul procedurilor europene, urmare a votului negativ exprimat de irlandezi in ceea ce priveste ratificarea Tratatului de la Lisabona, lumea europeana si nu numai ea, continua sa mearga mai departe.

Insa nu fara consecinte, mai ales in politicile europene, acolo unde a fost deja exprimat punctul de vedere al mai multor lideri europeni, care s-au pronuntat pentru inghetarea extinderii Uniunii, cel putin pana la ratificarea tratatului.

In acest moment, cea mai dificila problema pare sa fie cea a bugetului, asupra caruia Parlamentul European trebuie sa se pronunte. Este vorba de alocarea a circa 130 miliarde de Euro pentru anul viitor, pentru tot ceea ce inseamna functionarea mecanismului european.

Greutatile pe care le intampinam acum la discutarea bugetului pe 2009, sunt legate de cel putin trei factori:
1 Incertitudinea asupra datei la care va intra in vigoare Tratatul de la Lisabona (prevazuta initial pentru 1 ianuarie 2009);
2 Apropierea datei viitoarelor alegeri pentru Parlamentul European (iunie 2009);
3 Evolutiile spectaculoase de pe pietele mondiale, in special pe piata petrolului, acolo unde (in conformitate cu surse OPEC) pretul barilului de petrol se asteapta sa atinga pragul de 170 USD/baril in cea de a doua parte a anului in curs.

Viitorul european si mondial nu pare sa fie foarte roz, insa avem datoria sa mergem mai departe si sa incercam sa facem ceea ce este necesar pentru ca prefiguratele crize globale sa fie cel putin atenuate.

Un comentariu:

Anonim spunea...

bugetul UE ar trebui sa se concentreze mai mult pe competitivitate, nu pe agricultura, mai ales acum ca preturile la alimente a crescut; stiu insa ca pana in 2013 nimic nu se poate face;

schimbarile climatice sunt un alt punct important, la fel ca si ajutorul acordat UE tarilor in curs de dezvoltare si zonelor unde exista conflicte; acesta sunt insa domenii subfinantate de bugetul european si lucrurile se misca incet pentru ca interesele nationale sunt prea puternice pentru a se schimba ceva.

tot vorbim despre necesitatea de a actiona, dar foarte putine se fac. iata un subiect pe care l-ati putea aborda pe site, mai ales ca sunteti membru al comisiei de buget. pana la urma, mare lucru nu se poate schimba prin activitatea in aceasta comisiei, nu este asa?

Silviu