vineri, 13 iunie 2008

Europa - din nou in impas

Irlanda se pare ca a votat nu la referendum-ul pentru validarea Tratatului de la Lisabona. 12 iunie ar putea sa devina o zi neagra in calendarul Uniunii Europene, dupa ce irlandezii au votat nu pentru constructia noii Europe.

Pana in prezent, Iralanda este singura tara in care s-a adoptat procedura de referendum pentru Tratatul de la Lisabona, cel care instituia o Europa mai puternica, din perspectiva relatiilor externe, mai coerente, instituindu-se noi functii si atributii si mai democratice, prin adaugarea unor competente sporite Parlamentului European.

Dupa ce Ungaria a deschis calea catre ratificare, urmata fiind si de alte state, printre care si Romania, iata ca acumsuntem intr-o situatie delicata. Daca Irlanda va spune nu (inca nu s-a confirmat oficial) cu siguranta presiunea publica va creste in Marea Britanie si Olanda cel putin, acolo unde deja sunt sentimente antisistem si antieuropene.

Revenind la ceea ce au decis irlandezii (doar ca nu stim inca rezultatul final), se pare ca principiul solidaritatii valoareaza cat o ceapa degerata pentru niste cetateni ai carei tari a fost un beneficiar celebru al finantarilor europene. Data ca exemplu de buna practica pentru capacitatea de absorbtie si de utilizare eficienta a fondurilor structurale, Irlanda - prin votul cetatenilor ei - intoarce spatele printr-o manevra democratica, dar profund imorala.

Si atunci stau si ma intreb a cui a fost vina? A sistemului democratic sau a celor care nu au reusit sa explice importanta validarii tratatului? Cred ca in anuminte momente istorice, decizia trebuie luata la un nivel mai elitist si nu aruncata in valtoarea unei consultari populare. Pentru simplul motiv ca nici irlandezii, nici romanii si nici alte popoare europene nu sunt elvetieni. La ei merge referendumul ca mijloc de implicare a maselor in decizia publica, in alte tari nu. Chiar si noi am dovedit lucrul asta, chinuindu-ne cu validarea noii constitutii in 2003 si cu referendum-urile din 2007 cu demiterea presedintelui si votul uninominal.

4 comentarii:

Anonim spunea...

au spus nu pentru ca incep si ei sa aiba probleme economice si bineinteles li se spune ca este vina europei, unii politicieni stiu pe cine sa dea vina; in franta si in olanda este la fel; cand nu merge ceva este europa de vina;

apoi, cand e vorba sa vina bani de la UE toti sunt multumiti, dar cand trebuie sa ii imparta si cu ceilalti, nu vrea nimeni; principiul solidaritatii nu exista decat in teorie, cetatenii europenei nu se intereseaza (marea majoritate) de ce se intampla in celelalte tari;

cat despre referendum, da, unele probleme trebuiesc decise de parlamente (alese democratic), de oameni care calculeaza consecintele votului lor; cand cetatenii unei tari voteaza pentru europa, ca de obicei, ei sanctioneaza prin vot guvernele nationale sau isi arata nemultumirea fata de greutatile pe care le au in viata de zi cu zi;
Europa este blocata pentru inca 2-3 ani, nu vad cum o sa treaca vreodata vreun referendum de irlandezi; este oare democratic ca 4 milioane de oameni sa blocheze 495 de milioane? democratia nu inseamna drept de veto; pentru ca acesta poate duce la santaj

Silviu

Anonim spunea...

A fost vorba de o incapacitate de comunicare legata de ce inseamna Lisabona si de ce e ea coerenta. Ascultam recent BBC-ul care demonta cu gratie mai toate argumentele adunaturii foarte eclectice de pacifisti, anti-abortionisti si membrii de sindicat care a atacat Tratatul...

Ioan Catalin Nechifor spunea...

@Silviu

Treaba e simpla, interesele extra europene sunt cele care dicteaza o anumita parte a boliticii anglo saxone, deci si irlandeze.

Rezolvarea e si mai simpla, prin repetarea referendum-ului (asa cum a fost si cazul tratatului de la Nisa) prin urmatoarea intrebare adresata poporului irlandez:

"Doriti ca Irlanda sa ramana in Uniunea Europeana, in baza Tratatului de la Lisabona?"

Raspunsuri posibile: DA sau NU.

Ce vor raspunde irlandezii, e treaba lor si dreptul lor democratic, insa vor decide daca raman si accepta regulile jocului, inclusiv cea conform careia minoritatea se supune majoritatii, sau vor hotara separarea de uniune, ceea ce nu va fi o tragedie eruopeana, avand in vedere precedentul Islandei si al Norvegiei.

Ioan Catalin Nechifor spunea...

@Moromete

Eu nu cred ca a fost incapacitate de comunicare, ci mai degraba capacitate de comunicare pe tema respingerii tratatului. Cunoasteti apartenenta nationala a celor care controleaza trusturile de presa din Irlanda?