vineri, 27 iunie 2008

Abemus Candidat

Chiar daca nu este nominalizat oficial, Adrian Nastase se pare ca va fi candidatul PSD la presedentie, in toamna anului 2009. Asta in conditiile in care Traian Basescu nu va forta o noua suspendare si eventual (cu sanse extrem de mici) o demitere in urma unui referendum.

Spuneam in urma cu cateva luni bune, ca in PSD se pot gasi la orice ora cativa candidati capabili pentru presedentia Romaniei si mai mult, afirmam atunci, ca PSD are nevoie de un proiect prezidential pentru a exercita o contrapondere reala la Traian Basescu. Asta cu riscul de a supara anumiti colegi. Credeam atunci, ca si acum, ca lipsa unei opozitii reale este ceea ce ne tine blocati in zona 25 - 30%. Nu putem vorbi de o opozitie clara la guvernarea de dreapta, dupa ce, ani la rand am fost acuzati de concubinaj cu PNL. Iata de ce, singura zona in care putem comunica credibil, este zona prezidentiala, acolo unde, deocamdata nu exista contracandidati nominalizati, dar unde se poarta discutii despre persoane si sustineri politice.

Printre cei care ar fi putut sa emita prezidentiabili, ar putea fi amintiti Ludovic Orban si Calin Popescu Tariceanu la PNL, Cristi Diaconescu, Mircea Geoana si Adrian Nastase la PSD. Si m-as opri aici, pentru ca despre partidele mici nu prea are sens sa discutam, iar la PD-L nu se pune problema.

Prin urmare Ludovic si Cristi au reusit scoruri mici in alegerile pentru primaria capitalei (nu discutam cum si de ce), Mircea Geoana pare a fi preocupat mai degraba de pozitia de premier, detinuta de Tariceanu, cel care nu reuseste sa isi imbunatateasca performanta charismatica sub nicio forma.

Mai ramane varianta Sorin Oprescu, un posibil presedinte independent. Nu stiu ce va face doctorul- primar general, insa eu l-as sfatui sa isi duca mandatul pana la capat si sa devina primul primar reconfirmat in functie de catre bucuresteni in 2012.

Ramanem, prin urmare, cu Adrian Nastase ca varianta cea mai interesanta pentru confruntarea cu Traian Basescu. (Cred ca Basescu nu a gandit nicio clipa altceva din 2004 incoace - si din aceasta cauza a iesit din nou public solicitand sesiunea extraordinara a Parlamentului pentru a se da verde urmaririi penale).

Nastase, cel caruia Ion Iliescu i-a oferit astazi sprijinul, la Comitetul Executiv PSD, de la Mamaia, are un numar de avantaje clare in situatia in care va candida:
1 experienta conducerii guvernamentale din perioada 2000-2004
2 relatiile internationale pe care si le-a pastrat si poate cultivat
3 dorinta subiectiva de al bate pe Traian Basescu.

Ar mai fi ceva, cele circa 4 milioane de voturi pe care le-a obtinut in 2004 (am vazut cum a fost primit in mai 2008 la Malini - judetul Suceava, acolo unde si-a anuntat oficial candidatira in 2004; cei care l-au votat si care au crezut in el sunt dispusi sa o faca din nou, intr-o proportie mare).

Ramane de vazut ce va fi, insa un lucru este clar, Traian Basescu nu ar trebui sa fie lasat sa conduca Romania pentru un nou mandat.

2 comentarii:

radu georgescu spunea...

sper ca Adrian Nastase sa aibe o victorie rasunatoare impotriva marinarului.

Anonim spunea...

In 90 Iliescu lua puterea si apoi organiza alegeri in 92; au urmat mineriadele si alte episoade "democratice". in 96 Constantinescu castiga alegerile, coalitia nu a rezistat; in 2000 PSD ni-l scotea din palarie pe cine altul decat ilescu, alt candidat nu exista la acea vreme; iata ca acum, prin aceasta propunere de a il avea ca si candidat pe nastase, PSD ne arata inca o data ca nu a evoluat si ca cei care controleaza acest partid tot aceea sunt, partidul nu s-a schimbat, tot cei care au furat direct sau indirect tara controleaza acest partid.

subiectul nu este cat de mare experienta are nastase sau daca a facut bine sau nu cat a fost prim ministru.CEEA CE ESTE IMPORTANT este faptul ca este un om pilitic corupt, nu degeaba este urmarit de DNA, sa fim seriosi cu argumente de genul "inscenari politice". a profitat de functia sa pentru a se imbogati, cine spune contrariul este fie naiv, fie mincinos. revenirea sa la putere ar insemna un regres important pentru romania. nu avem nevoie de un astfel de presedinte care are probleme cu justitita si care a aratat aroganta cat a fost prim ministru. in plus, nu a respectat cetatenii romaniei prin simplul motiv ca a fost corupt si a lasat anumiti oameni politici sa se imbogateasca din avutul public, pe cand era acolo (ca premier) in loc sa ii proteje pe romani de astfel de lucruri.

PSD nu evolueza, mentalitatile nici atat si, deci, nici candidatii nu au cum sa se schimbe; iar o sa ii vedem pe mitrea, hrebenciuc &co prin ministere...cu nastase la putere.