marți, 13 mai 2008

Romania si Italia - mai exista viitor?

Majoritatea celor care am facut carte in Romania, am invatat, cu mare mandrie, ca noi romanii ne tragem de la Rim, ca originea poporului nostru este una latina, mai precis romana. Asa ne-a fost prezentata istoria, in acest spirit am crescut si ne vine foarte greu acum sa acceptam faptul ca intreRomania si Italia apar conflicte de o asemenea natura, precum cele legate de asa numita emigratie a romanilor in peninsula italiana.

In urma cu putin timp am avut ocazia sa discut, la Bruxelles, cu o delegatie a Parlamentului Turciei, unul din subiecte fiind istoria comuna romano-turca, mai ales perioada Evului Mediu si a Moldovei lui Stefan cel Mare. Ceea ce stiu turcii, referitor la secolele XIV-XV, nu are apropape nicio legatura cu ceea ce stim noi, din punctul lor de vedere, ei - otomanii au fost mereu victoriosi in luptele cu moldovenii.

Ce vreau sa spun, nu are nicio legatura cu judecarea istoriei, ci mai degraba cu asumarea ei, cu partajarea prezentului, dar mai ales cu programarea viitorului. Cu siguranta, dacii si romanii au avut un rol covarsitor in formarea poporului roman, cu siguranta mostenirea noastra culturala, lingvistica dar mai ales comportamentala are o componenta puternica latina. Insa acest lucru nu poate compensa sau contrapune o pozitie corecta unei stari, sau mai degraba unui proces politic denigrator, care isi propune pur si simplu manipularea la scara larga. Scopul este unul singur si din nefericire scuza mijloacele: castigarea alegerilor.

Tema de campanie - romanii din Italia - a fost inventata de fostul primar al Romei, Walter Veltroni, presedintele Partidului Democrat, fiind ulterior preluata de dreapta lui Silvio Berlusconi. Insa, pentru a fi corecti, trebuie sa precizam un lucru: daca nu ar fi existat cazul Mailat, ucigasul Giovannei Reggiani, poate ca prigoana la adresa romanilor care lucreaza in Peninsula nu ar fi avut o asemenea desfasurare. Oricum, a fost un caz nefericit la un moment nefericit, iar ceea ce a urmat se stie: de la actiunile civice, in urma carora au fost incendiate tabere de romani aciuati la periferia marilor orase italiene, la pozitia profund gresita a comisarului european pentru justitie Franco Frattini si mai nou la preluarea temei expulzarii romanilor in campania pentru alegerile generale din Italia.

Toate aceste tensiuni au culminat cu recidivarea in discurs a actualului propus pentru portofoliul de externe italian, acelasi Franco Frattini, cel care vrea, nici mai mult nici mai putin decat restrictionarea drastica a unuia dintre cele 4 drepturi fundamentale europene: dreptul la libera circulatie a persoanelor, in cazul in speta a romanilor care nu pot justifica un anumit venit lunar, care sa le asigure un nivel de trai minim.

Uneori suntem dispusi sa vedem numai jumatate de adevar, asa cum face domnul Frattini, despre care am spus la momentul scandalului din Parlamentul European, in toamna anului 2007, ca i-as fi cerut demisia, daca as fi fost europarlamentar la acea data, pentru declaratiile incendiare la adresa romanilor care muncesc in Italia. Orbiti de politica si de dorinta de a obtine voturi cu orice pret, politicienii de dreapta uita complet ceea ce a insemnat emigratia romanilor, atat de hulita acum, pentru dezvoltarea Italiei. Domnul Frattini uita, sau prefera sa uite, efortul zecilor de mii de romani care au muncit si muncesc in continuare pe santierele din Torino, Milano, Roma, unii la negru, altii cu acte, dar majoritatea platiti cu mult sub nivelul acceptabil pentru un muncitor italian in conditii similare. De multe ori suferinta indurata si desconsiderarea fatisa erau reteta prin care ai nostri romani acceptau umilinta unui salariu mai bun ca cel pe care l-ar fi putut primi in Romania.

As putea scrie mult despre acest subiect, pentru ca ceea ce li se intampla concetatenilor nostri este in contradictie cu orice norma europeana, insa nu de vorbe avem nevoie, ci de fapte, de o pozitie clar exprimata de autoritatile nationale, presedinte si premier in primul rand, cei care trebuie sa solicite ferm guvernului italian sa isi precizeze pozitia fata de cele cateva sute de mii de romani care traiesc si muncesc in prezent in Italia si sa respecte normele europene precizate in tratatele consitutive ale Uniunii Europene.

Un comentariu:

un roman spunea...

Daca ceea ce se intimpla cu romanii din Italia este "in contradictie cu orice norma europeana" ati luat atitudine ca parlamentar european? Asta m-ar interesa mai mult decit polologhia fara 'coada' ('capul' l-am vazut in titlu)