vineri, 30 mai 2008

Raportul CE

articol aparut in Crai Nou, 29 mai

In scurt timp va fi dat publicitatii raportul Comisiei Europene care va reflecta progresele, sau de ce nu, regresele, pe care Romania le-a efectuat in principalele domenii monitorizate de institutia europeana.

Una din conditiile care au fost solicitate de cateva dintre cele 25 de state membre la acea data (cu mult inainte de 2007) pentru acceptarea Romaniei si Bulgariei in Uniunea Europeana, a fost aceea ca acestor state sa le fie instituite clauze de salvgardare, aplicabile in conditiile in care nu s-ar inregistra progresele necesare, dupa momentul aderarii. Trebuie spus, de la bun inceput, ca aceasta procedura - clauza de salvgardare - este una atipica pentru contextul european, ba mai mult singulara cel putin pana in acest moment, fiind solicitata insistent datorita faptului ca atat Romania, cat si Bulgaria, semnau documentele de tip foaie de parcurs, isi asumau responsabilitati, dar punerea in practica ramanea de dorit in multe situatii.

Asadar, la un an si jumatate de la integrare, dupa cateva rapoarte, intermediare sau finale, apar din ce in ce mai multe voci nemultumite la nivel european. Justitia, afacerile interne, agricultura, dar si alte domenii par sa fie subiecte tabu pentru autoritatile de la Bucuresti si Sofia, progresul realizat in 18 luni fiind insignifiant, in comparatie cu obiectivele asumate.

Din pacate, asa cum ne-am obisnuit de multe ori in istoria mai recenta, sau mai veche, constituim in continuare obiect de studiu pentru diverse institute la nivel european si mondial, iar din opinia unor experti se formuleaza deja o concluzie, conform careia, cele doua tari sud-est europene, Romania si Bulgaria, ar fi fost acceptate mult prea devreme in Uniunea Europeana. Plecand de la zicerea populara "ca la noi la nimenea" nu pot sa nu imi exprim ingrijorarea in ceea ce priveste viitorul nostru in Uniune si mahnirea pentru faptul ca, ani la rand, romanii au facut sacrificii imense si au crezut in proiectul european. Pacat ca aceasta constructie, finalizata pe 12 decembrie 2004 - odata cu incheierea celor 31 de capitole de integrare europeana, a cazut pe mainile unor nepriceputi.

Istoria va fi cea care va pune cu siguranta lucrurile in ordine, dar pana atunci platim noi toti cei 22 de milioane de romani, pentru lipsa de viziune a celor ce se afla la putere din 2004 incoace. Daca raportul Comisiei Europene va identifica deja discutatele iregularitati in domeniul justitiei si agriculturii, Romania risca activarea clauzei de salvgardare, care inseamna, pe de o parte nerecunoasterea deciziilor tribunalelor romanesti in celelalte state membre si pe de alta parte reducerea cu 25% a fondurilor alocate agriculturii.

4 comentarii:

Corina spunea...

Catalin, mult succes maine la alegeri! Si salutari tuturor!

Ioan Catalin Nechifor spunea...

@corina
mersi, dar nu a fost sa fie. poate data viitoare

Anonim spunea...

eu as spune ca platim pentru lipsa de viziune a tuturor celor care au fost la putere din 90 incoace,deci PNL, PD-L, PSD. cauzele situatiei actuale sunt mult mai complexe. daca reforma institutiilor, ca sa dau numai un exemplu, ar fi fost facuta la timp, nu s-ar mai fi ajuns poate in situatia actuala.

sper ca PSD-ul sa nu profite politic de raportul CE, ci sa aiba curajul sa spuna ca are si el o parte din vina; dar cred ca nu se va intampla niciodata acest lucru, este mereu vina celuilalt...

Emilian

Ioan Catalin Nechifor spunea...

@Emilian

Cred ca PSD este unul dintre partidele care nu au folosit sintagma electorala "greaua mostenire". Nu vom profita de raportul CE pentru ca nu suntem un partid antisistem, chiar daca am fost acuzati ca devenisem partidul stat.