joi, 29 mai 2008

Legendele Olimpului

Proaspat iesit de pe Axa Washington - Londra - Bucuresti, Zeus, cunoscut si sub numele de pamantean Traian Basescu, a considerat ca disparitia PSD ii va conferi un mandat prezidential linistit, urmat de un al doilea consecutiv, fapt nemaintalnit in Romania post-decembrista. Doar ca socoteala de acasa nu se potriveste cu cea din targ si cum Athos-ul nu-i Bucovina, dupa ce a vizitat licurici mai mici si mai mari, Zeus si-a dat seama ca PSD-ul e o nuca tare. Degeaba a fost tras Ion Iliescu pe dreapta, degeaba a fost sacrificat Adrian Nastase, degeaba s-a cerut reforma.

Asa ca, s-a trecut la cea de-a doua legenda, pe vremea cand inca mai erau sfatuitori in palatul Cotroceni. Incastrarea PNL in Alianta DA si subjugarea totala a premierului a fost vreme de cateva luni bune pusa in practica cu rigurozitate. Pana cand, Calin Popescu Tariceanu - fost Moliceanu, a zis nu si nu a mai demisionat din functie.

A treia legenda. Vazand ca PNL nu se preda, Zeus hotaraste sa sparga partenerul de alianta, fortand crearea unui nou partid PLD, asa numita aripa a adevaratilor bratieni, care nu se mai regaseau in echipa penelista. Valeriu Stoica, Raluca Turcan, Theodor Stolojan, Cristian Boureanu, Gheorghe Flutur au raspuns chemarii lui Zeus si au pus-o de un nou partid. Insa, chiar si in aceasta situatie PNL reuseste un scor onorabil la alegerile pentru Parlamentul European.

Prin urmare, o noua legenda, a patra - crearea PD-L, in urma fuziunii PD cu PLD, pentru a participa la alegerile locale. Ce se va intampla peste cateva zile, la 1 iunie, nu e greu de anticipat. Eu cred ca PD-L nu va obtine o victorie categorica si cum ne-am obisnuit cu legendele care se termina prost, mai cred ca la scurt timp dupa turul II, aceasta formatiune se va sparge. PLD-ul va fi cel care va plati oalele sparte.

Si uite asa vom ajunge la cea de a cincea legenda, care, dupa toate calculele mele, va arata cam asa: PD (cel care si-a scos preventiv din statut interdictia de a colabora cu social democratii) va deschide un dialog cu PSD in vederea constituirii unei majoritati parlamentare.

Eu cred ca PSD nu ar trebui sa accepte un astfel de parteneriat, fie doar si pentru faptul ca cine s-a asociat cu Zeus, a iesit intotdeauna prost.

Dar vom vedea cat de curand ce va fi. Pana atunci la lupta, pentru ca avem de castigat primarii si consilii judetene.

4 comentarii:

Anonim spunea...

daca PSD colaboreaza cu PD-l inseamna ca este un partid care nu isi acuza adversarii decat atunci cand ii convine; parca dl geoana a scos un raport in care spunea "4 ani pierduti pentru romania"...

pentru pd-l: daca se asociaza cu psd, acest lucru ii va strica imaginea.

Ioan Catalin Nechifor spunea...

@anonim

Nu cred ca se va intampla ca PSD sa cada in aceasta capcana si sa accepte colaborarea cu PD-L. O mica problema - nu vad cine poate sa faca o guvernare cu o majoritate stabila in Parlament. Eu in acest moment nu vad o solutie.

Anonim spunea...

pana acum s-a putut fara majoritate, de ce nu se mai poate acum cand mai ramane un an pana la alegeri???

stiu, intr-o adevarata democratie exista o majoritate clara in Parlament, ceea ce nu este cazul in acest moment la noi; dar sa ne gandim: oare PSD-ul nu doreste sa se alature PD-l pentru a face bariera in acest ultim an de guvernare PN-l ului? si a castiga alegerile de la anul cu Pd-l?
eu unul m-am saturat de aliante, nu sunt bune, pentru ca cei ce sunt alesi se cearta mai mult pe impartirea "ciolanului" decat pe reformarea tarii;

solutia pe termen lung este deci:schimbarea clasei politice la anul, alegerea de politicieni cu viziuni noi, cu trecut respectabil si cu dorinta de a face ceva pt romania; sunt naiv, stiu...

pe termen scurt, orice alianta s-ar face, tot degeaba.

intrebare: care este strategia acestei posibile aliante? sa se initieze motiune de cenzura si sa cada guvernul PNL?

Ioan Catalin Nechifor spunea...

@anonim

Eu am emis niste supozitii, nu e obligatoriu sa fie asa. Nimic nu e obligatoriu, din pacate, in Romania. Ca sa va raspund la intrebare, eu nu voi fi de acord cu o eventuala alianta PSD - PD-L, iar referitor la motiunea de cenzura, nu s-a reusit nici in toamna si nici nu se va reusi in viitor, iar motivele se stiu. Cat despre schimbarea clasei politice si venirea unor oameni noi, cu viziune, mai vedem la votul uninominal.