vineri, 25 aprilie 2008

Principiul solidaritatii

Joi, 24 aprilie, la Strasbourg am subliniat, prin intermediul unei declaratii scrise, necesitatea ca Parlamentul European sa constientizeze principiul solidaritatii, conform caruia regiunile ramase in urma, sau mai putin dezvoltate, trebuie sa fie sustinute, inclusiv financiar, din bugetul Uniunii Europene.

Am mai aratat ca, datorita politizarea excesive a actului administrativ de la nivel central din Romania, tara noastra esteineficienta la capitolul atragerea fondurilor europene. La mai bine de un an de la integrarea europeana, Romania continua sa domine, din nefericire, clasamentul in ceea ce priveste nivelul scazut al Produsului Intern Brut pe locuitor la nivel regional, 6 dintre cele 8 regiuni existente regasindu-se intre cele 15 mai putin dezvoltate regiuni ale Uniunii Europene. Mai mult, Regiunea de dezvoltare 1 Nord Est, regiune din care provin, ramane in continuare cea mai saraca regiune dintre regiunile celor 27 de state membre.

Ritmul de crestere economica al Romaniei este insuficient in acest moment pentru a reduce intr-o perioada scurta decalajele care ne separa si disparitatile care le regasim la tot pasul, gradul extrem de redus al absorbtiei fondurilor structurale fiind cu certitudine una din cauzele care ne plaseaza in primele locuri ale clasamentului saraciei in Uniunea Europeana.

Singura consolare ramane aceea ca tarii noaste i se vor returna 16 milioane Euro, datorita faptului ca in anul 2007 s-a inregistrat un excedent bugetar in UE.

Un comentariu:

Anonim spunea...

ce se poate face concret pentru ca fondurile europene (care exista, UE este constienta de principiul solidaritatii, este un principiu care sta la baza uniunii de altfel) sa fie utilizate mai eficient de romania? informarile scrise nu sunt de ajuns; d-voastra ca deputat european ce puteti face ca regiunea d-voastra sa absoarba mai multe fonduri? puteti schimba ceva in regiunea d-voastra de acolo de la bruxelles? daca da, cum faceti acest lucru? asta este adevarata intrebare.
Silviu