sâmbătă, 12 aprilie 2008

Iregularitati in agricultura europeana

In seara zilei de 9 aprilie am luat cuvantul in plenul Parlamentului European, in cadrul procedurii one minute speech. Subiectul abordat mi se pare de o maxima importanta, ca semnal de alarma pentru modul in care vom chelyui fondurile europene pentru agricultura si dezvoltare regionala.


"Domnule Presedinte,

Pe fondul schimbarilor climaterice si in contextul in care resursele naturale primare, in special cele energetice, devin din ce in ce mai rare si mai scumpe, Politica Agricola Comuna poate constitui un instrument eficient in atingerea obiectivelor Uniunii Europene. Pe de alta parte, nerespectarea regulilor comunitare in materie de cheltuieli agricole, conduce in prezent la recuperarea a nu mai putin de 83 milioane Euro, de catre Comisia Europeana din partea a 11 state membre. Nu este o suma foarte mare, dar, intru-cat Politica Agricola Comuna este finantata din fonduri publice, consider necesara implicarea mai sustinuta a Comisiei Europene in asistarea statelor membre, in special a celor nou integrate, astfel incat asemenea iregularitati sa fie mult diminuate, iar securitatea si siguranta alimentara sa fie intr-adevar un obiectiv realizabil in Uniunea Europeana."

In aceasta perioada Comisia Europeana este pe cale sa recupereze suma de 83 milioane Euro, in urma controlului efectuat de Curtea de Conturi, descoperindu-se proceduri de control inadecvate, anumite iregularitati, precum si nerespectarea regulilor comunitare in materie de cheltuieli agricole. Spania este tara care va returna cea mai mare parte a banilor comunitari, in cuantum de 54,9 milioane de Euro - sume imputate pentru plantarea neautorizata de vita de vie, urmata de Franta, care ramburseaza 11 milioane Euro pentru nerespectarea criteriilor de recunoastere privitoare la grupele de producatori din domeniul fructelor si legumelor. Celelalte state sunt Cehia, Danemarca, Germania, Irlanda, Italia, Luxemburg, Olanda, Austria, Portugalia. Verificarile Curtii de Conturi au avut in vedere perioada de dupa 2003.

Un comentariu:

Anonim spunea...

eu cred ca responsabilitatea cea mai mare revine tarilor membre, institutiilor fiecarui stat;
Nu poate veni comisia europeana sa realizeze poiectele nationale; Ea controleaza, prin intermediul curtii de conturi, ca banii europeni sunt utilizati pentru proiectele aprobate de comisie; este singura presiune pe care o poate pune pentru ca inadvertentele de care vorbiti in articol sa nu se mai produca si este ca banii publici sa fie returnati daca nu sunt utilizati corespunzator . Comisia actioneaza in aval deci, caci in amont nu poate decat sa atentioneze autoritatile nationale despre importanta respectarii criteriilor de acordare a banilor publici europeni;

Subiectul este foarte interesant. In mod concret, ce ar putea face Comisia mai mult decat atat din punctul d-voastra de vedere ? cum poate ea preveni iregularitatile descoperite in fiecare an ?Silviu