joi, 3 aprilie 2008

Invingator la puncte

Astazi Vladimir Putin a fost declarat invingator la puncte. Fara sa fi fost in ringul summit-ului NATO, fara sa fi primit nici macar o singura lovitura.

Grea e politica. Si mai ales cea externa. Lectia predata zilele astea de tarul rus Putin, colegului sau viitor fost presedinte George Bush va ramane in cartile de istorie. A fost lectia prin care razboiul energetic a luat locul razboiului rece. Acel razboi despre care oficialii NATO spuneau ca s-a incheiat si ca organizatia nord atlantica nu este un pericol pentru Rusia e de mult istorie. Astazi puterea mondiala inseamna resurse de energie. Care va fi puterea de maine, e greu de spus inca, cu toate ca exista deja mai multe teorii.

Vecinii nostri de la estul si nordul marelui lac rusesc (Georgia si Ucraina) n-au primit mult visatul MAP (membership action plan). De ce? Pentru ca asa au vrut muschii Rusiei si ai lui Putin, cel care si-a fiert adversarii la foc molcom, evitand sa se pronunte clar daca vine la summit si ajungand cu o intarziere pe care si-o pot permite intr-adevar numai cei mari.

Asadar, aproape nimic spectaculos la Bucharest NATO Summit 2008. Ucraina asteapta de o vesnicie aproape sa primeasca foaia de parcurs nord atlantica, iar organizatia ii comunica ca va fi primita.

Cand? Asta e intrebarea pe care Kiev-ul si-o tot pune de mai bine de 10 ani. In curand, poate dupa ce Romania nu va mai fi condusa de actualul presedinte Vasesque (nu-i vina mea, dar asa aparea in urma cu ceva zile pe site-ul Casei Albe, adica White House).

Asta e de fapt imaginea pe care capatul axei o are despre noi. Si daca Vasesque al nostru asa se poarta cu boss-ul SUA (a se vedea fotografiile si filmarile in care adopta o pozitie incovoiata, slugarnicioasa, in care isi freaca mainile, sau alte si alte) atunci ne meritam recunoasterea.

Niciun comentariu: