marți, 15 aprilie 2008

Despre Cioroianu. La trecut

Adrian Cioroianu a avut ghinion, a fost "facut", sau, pur si simplu asa este el?

O intrebare cu trei variante, la care nu stiu daca cineva ne va da raspunsul adevarat.

Ghinionul este o componenta a vietii noastre de zi cu zi. Sunt oameni care, indiferent cat de mult s-ar chinui sa faca ceva mai acatarii, pur si simplu nu reusesc. Sunt altii, pe de alta parte, carora le iese aproape totul, fara a avea vreo justificare realista in spate, ba chiar un proverb spunea "prost sa fii, noroc sa ai".

Ajunsi intr-o anumita functie in stat, presiunile la care esti supus sunt enorme, partea buna fiind aceea ca doar o parte mica din presiuni este simtita de persoana in cauza, restul fiind abosorbite de personalul care te inconjoara, altele fiind resorbite sau respinse. Mai ales la noi, exista dorinta multora de a te face sa nu reusesti. Cioroianu venea cu un capital de imagine de invidiat. Rasfatat al presei, bine primit la majoritatea intalnirilor la care participa, fostul ministru de externe a avut un parcurs politic si personal foarte bun, pana in momentul in care a fost propus pentru conducerea ministerului afacerilor externe, propunere care, dupa cum imi amintesc, a starnit mania presedintelui si a creat o prima criza constitutionala, in relatia presedintie - guvern. Din acel moment, Adrian Cioroianu a inceput sa isi primeasca doza de "facaturi" pentru ca nu cumva proasta parere a presedintelui Basescu despre persoana sa, sa fie denuntata prin prestatia ministeriala. Imi aduc aminte de episodul primirii in SUA, atunci cand ministrul a urmat procedurile legale de intrare pe teritoriul american, speculandu-se ca Cioroianu a fost primit in ciorapi. (N.B. orice persoana care intra pe teritoriul american se supune unui control de securitate foarte exigent, printre masurile corporale fiind si descaltarea de incaltaminte).

Cea de a treia varianta, eu unul nu pot sa o comentez, nu am vorbit niciodata cu Adrian Cioroianu. Singurul contact, a fost in urma cu cateva luni, in aeronava care face legatura Bucuresti - Bruxelles.

Probabil ca cel mai bun raspuns se poate da prin suma anumitor ponderi ale celor trei variante.

Pentru mine, demisia lui Cioroianu era de mult timp stabilita. Scandalul din Polonia (decesul romanului avand loc cu mult timp inainte de intrarea subiectului in presa romaneasca) a fost motivul unei demisii anticipate. Dupa mai multe gafe, provocate sau spontane, a urmat in cele din urma inaintarea demisiei si acceptarea ei de catre prim ministru. Un alt lucru ma pune pe ganduri, in contextul in care informatia circula repede iar mijloacele de comunicare exista la nivel global. Ce ma mira este intarzierea cu care a aparut scandalul din Polonia in presa noastra autohtona, stiut fiind faptul ca ziarele poloneze au facut relatari inca din februarie.

Sa fie intamplatoare intarzierea, sa aiba poate legaturi cu summit-ul NATO, sa fie provocata de terminarea mandatului lui Lazar Comanescu la UE? Sunt deja prea multe intrebari. Iar raspunsuri, din pacate, prea putine. Un lucru este cert: Adrian Cioroianu - istoricul - a devenit istorie. Si nu e lucru simplu. Nu stiu daca ii convine, dar cui ii pasa?!

Un comentariu:

Anonim spunea...

Adrian Cioroianu este un deputat mediocru, este printre singurii deputati romani care nu a luat niciodata cuvantul in plen si nu a propus nici o lege ca de putat; era de asemenea absent destul de des de la parlament; asa ca poate avea el o imagine buna inainte sa fie ministru, dar nu vad de ce; oricum, cred ca Basescu avea dreptate sa se impotriveasca numirii sale atat timp cat ca deputat nu a ratat nimic;

plecarea sa era normala, a facut declaratii nediplomatice si ca nici ca ministru nu a schimbat mare lucru, si sunt atatea de facut pentru ca diplomatia romana sa fie la un nivel satisfacator;

Silviu